Istrani krenuli na skijanje

(C. B. GALIĆ)
(C. B. GALIĆ)

Individualno ili u grupi, u hotele ili apartmane, uz plaćanje gotovinom ili na rate, na talijanska su, austrijska, slovenska i francuska skijališta u subotu pohrlili i brojni Istrani, otvorivši time "bijeli tjedan", koji će trajati do 12. siječnja.

Taj je termin popularan jer se poklapa sa školskim praznicima, ali i zbog povoljnijih cijena. Prema procjenama, na put odlazi oko 200 tisuća skijaša iz Hrvatske, a u zimskim će radostima uživati nešto više od 10 tisuća Istrana - ove se godine zbog krize očekuje da će ih na skijanje 15 do 20 posto manje.    

Zbog masovnog odlaska na skijališta danas je i Hrvatski autoklub (HAK) upozoravao na gužve na prometnicama, osobito na onima koje vode prema graničnim prijelazima. Vrlo gust promet zabilježen je na prijelazima Bregana, Macelj, Kaštel, Plovanija, Rupa i Pasjak.

Skijaše smo u subotu, prepunih prtljažnika i u punoj spremi za uživanje u zimskim radostima, vidjeli duž cijele Istre. Na prijelazu Kaštel tako smo razgovarali s nekima od skijaša koji su se krenuli na zimski odmor u inozemstvo. Iako su se povremeno stvarale kolone, zastoja nije bilo. 

Peteročlana obitelj Orlić iz Poreča na skijanje se uputila u Sloveniju. Kako kaže Ivona Orlić, protiv je kredita i plaćanja u ratama pa snježno zadovoljstvo plaća u gotovini.

- Idemo sedam dana u Bohinjsku Bistricu, na skijalište Soriška planina i možda na Vogel. Idemo u apartman i već deset godina odlazimo na istu destinaciju, no kvaliteta smještaja je sve lošija. Imamo troje djece i za našu peteročlanu obitelj cijeli aranžman, dakle smještaj, učitelji skijanja, iznajmljivanje opreme, put i hrana košta ukupno tisuću eura. Štedimo za ovo putovanje tijekom cijele godine, rekla je Ivona Orlić. 

Plaćanje u gotovini draže je i četveročlanoj obitelji Popović, jer "na rate plaćaju oni koji su u recesiji, a mi nismo", našalio se Arduino Popović koji kaže da za skijanje "štede od rođenja". Sa suprugom Orianom i dvoje djece zaputio se u austrijski Flachau.    

Austrijska skijališta draga su i četveročlanoj obitelji Mačešić iz Pule koja sedam dana svog odmora provodi u Katschbergu. Odlaze individualno i bit će smješteni u hotelu, a budući da su već iskusni skijaši, ponijeli su svoju opremu, rekao nam je Radivoj Mačešić.  

U talijanski Sesto otišao je s društvom Andrej Benčić iz Kaštela. - Štedimo cijelu godinu za skijanje pa ne plaćamo u ratama, mislim da je tako najbolje, a opremu uglavnom imamo otprije, rekao je Benčić.    

Zatekli smo i dvojicu Umažana koji na skijalište odlaze na posao. Učitelji skijanja Miran Učkar i Zoran Vorić uputili su se u Italiju, u Passo Tonale na sedam dana, gdje ih čeka grupa od pedesetak polaznika škole skijanja. U grupi ima skijaša iz cijele Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske.         

- Radim i za jednu turističku agenciju i u školama skijanja se toliko ne vidi pad prometa koliko u smještaju. Puno manje se ide u hotele, a sve više u apartmane jer je jeftinije, a ljudi sve više nose svoju hranu, rekao je. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter