Istrani i Riječani masovno hrle po špežu u Trst

Pjenušci od tri do sedam eura (B. PETROVIĆ)
Pjenušci od tri do sedam eura (B. PETROVIĆ)

Petak poslijepodne, na parkiralištu tršćanskog trgovačkog centra tik uz granicu jedna do druge naredane pulske registracije, kao da smo usred Pule.

Svi užurbano krcaju kupljene stvari u gepeke, prekidajući pretovar tek da pozdrave kupce do njih te prokomentiraju aktualne cijene. Mnogi se, vele nam, već i poznaju iz viđenja jer u prekogranični (doduše, granice više i ne postoje) šoping dolaze redovito - svakih nekoliko mjeseci te obavezno prije fešti.

Pašta, kava, ulje, sir, pelati, salamini, Dash… samo su neki od proizvoda za koje nam nabrajaju kako se isplate kupiti u Italiji. Tako nam Puljanka Tatjana Piškulić, slažući kutije panettonea u auto, priča da je po špežu zadnji put bila prije tri mjeseca. Njezina prijateljica dodaje da se isplate i pivo, pršut - koji doduše nije kao pravi istarski, ali ga je za 60 kuna po kilogramu zaista grijeh ne kupiti.

Isplate se i sokovi, kupke za kupanje, paste za zube…. One su dvije od četiri prijateljice koje su zadnji radni dan u tjednu iskoristile za kupovinu u Trstu. Na parkiralištu dalje "lovimo" naše, što i nije tako teško - Puljani, Riječani, Labinjani, Pazinci…

No, ne odlaze oni samo do granice. Mami ih i novootvoreni šoping centar u Villesseu, od Trsta udaljenom tek pola sata vožnje. Spojen s Istranima popularnim proizvođačem namještaja, Ikeom, početkom ovog mjeseca tu je otvoren i novi trgovački centar Tiare - mega mall na 90 tisuća kvadratnih metara, čak 175 dućana i 4.200 parkirnih mjesta (mali savjet: dobro pazite i zapamtite na kojem ste slovu i boji parkirali jer inače auto nećete tako lako pronaći). (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter