Istrani i Primorci poharali Ikeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 21. listopada 2009., dana otvorenja, pa do kraja 2010. godine Ikeu kod talijanskog mjesta Villesse posjetilo je milijun i tristo tisuca posjetitelja, medu kojima 52.000 kupaca iz Hrvatske, pretežito Istre i Rijeke. Oni cine 3,9 posto svih posjeta, a kada je o ukupnoj ostvarenoj prodaji rijec, udio naših kupaca iznosi 4,9 posto, što nije malo s obzirom na gospodarske prilike i pad kupovne moci prosjecnog hrvatskog potrošaca.

U biti, pad standarda pogada kako hrvatske tako i talijanske obitelji, no ocito su cijene u Ikei mnogima isplative. Prilikom kupovine vecina se kupaca opredijelila za formulu cash&carry koja, zahvaljujuci prakticnom pakiranju proizvoda, omogucava da se namještaj odmah preuzme i odveze kuci, cime se ostvaruju znacajne uštede koje se reflektiraju na cijenu proizvoda. Naime, kupac može sam prevesti i montirati namještaj te ne treba koristiti dodatne usluge, koje su mu takoder dostupne ukoliko ih želi.

Ikea Villesse je najveci prodajni centar namještaja u regiji Friuli-Venezia Giulia, a mjesto Villesse je izabrano kako bi se ponuda Ikeinih proizvoda što više približila slovenskim i hrvatskim kupcima. Naime, robna kuca se nalazi do samog izlaza s autocste Trst - Venecija na putu prema Gorici pa je dostupna kako Slovencima tako i Hrvatima koji dolaze iz Istre i Primorsko-goranske županije.

Centar se prostire na 32.000 cetvornih metara, raspolaže s 1.900 parkirnih mjesta, a u njemu se nalazi i restoran s 480 sjedecih mjesta. Ikeini prodajni centri u Italiji ostvarili su u poslovnoj sezoni 2009./2010. 1,54 milijarde eura prometa, što je 11,3 posto više u odnosu na prethodnu sezonu.


Podijeli: Facebook Twiter