Istrani govore barem jedan strani jezik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje GfK-a o tome koliko gradani poznaju strane jezike pokazalo je da, prema vlastitoj ocjeni, 78 posto gradana poznaje barem jedan strani jezik, no odlicno govori i piše na stranom jeziku svega 15 posto gradana, a dobro njih 24 posto. Njih 35 posto kaže da može sudjelovati u razgovoru na nekom stranom jeziku a 26 posto da ga samo malo razumije.

Istraživanje provedeno na tisucu gradana starijih od 15 godina u ožujku pokazalo je da najviše gradana poznaje engleski jezik (62 posto), njemacki (38 posto) i talijanski (23 posto), dok prema vlastitom priznanju, niti jedan jezik ne zna 22 posto gradana Hrvatske.

Poznavanje barem jednog stranog jezika najprisutnije je medu gradanima Istre s Primorjem (preko 90 posto), zatim kod gradana Zagreba (89), te u Dalmaciji (84), a najmanje u Slavoniji i Lici, Kordunu, Banovini (po 56).

Kod dobne skupine od 15 do 34 godina starosti poznavanje stranog jezika penje se preko 90 posto a kod najstarijih iznad 65 godina pada ispod 50 posto. Više od petine gradana Hrvatske uopce se ne služi stranim jezikom. Najviše je takvih u Istri i Primorju 8 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter