Istrani glasaju na 286 birališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na petim predsjednickim izborima u nedjelju birat ce se treci predsjednik Republike Hrvatske. Ako nitko od 12 kandidata ne dobije više od 50 posto glasova biraca koji su glasali, iznova cemo na birališta u drugom krugu, za dva tjedna, odnosno 10. sijecnja 2010. Tada ce na glasackom listicu biti dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prvom krugu, a pobjeduje onaj koji dobije više glasova biraca koji su glasali. Ako se dogodi gotovo nemoguce, da su oba kandidata dobila isti broj glasova, na birališta cemo i treci put.

Na popisu biraca u Istarskoj županiji, u deset gradova i 31 opcini ima ukupno 200.532 biraca. Više od cetvrtine tog broja je u Puli gdje na 42 biracka mjesta ima pravo izaci 54.911 birac, dok ih u opcini Lanišce ima svega 406. Širom Istre moci ce se glasati na 286 birackih mjesta, a njihov popis ce se moci pogledati na oglasnim plocama gradova i opcina te na njihovim web stranicama, te je objavljen na web stranici Državnog izbornog povjerenstva na www.izbori.hr.

U Puli ce biti i devet mješovitih birackih mjesta - šest za posade brodova koji plove pod hrvatskom zastavom, dva za osobe lišene slobode i jedno za birace koji su na službi u oružanim snagama. Ta su birališta odredili ministar uprave na temelju prijedloga ministra obrane te ministar mora, prometa i infrastrukture za pomorce i pravosuda za one u zatvorima.

Glasanje ce biti neprekidno od sedam do 19 sati s tim da ce svim biracima koji se zateknu na birackom mjestu u 19 sati biti omoguceno da glasaju. Na birackom mjestu mogu biti jedino državni grb i zastava te obilježja županija, gradova i opcina sukladno njihovim statutima.  Biracki odbor cini šest nestranackih osoba - predsjednik i njegov zamjenik te dva clana i dva zamjenika clana.

Na biralište treba ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu na temelju cega ce biracki odbor utvrditi identitet i provjeriti je li osoba na izvodu iz popisa biraca za to biracko mjesto. Moguce je i glasanje uz pomoc druge osobe, i to kada birac ima tjelesnu manu ili ako je nepismen. Moguce je i glasanje izvan birališta, kada birac ne može doci na glasacko mjesto zbog teže bolesti, tjelesnog oštecenja ili opce nemoci te je na vrijeme o želji da glasa obavijestio biracki odbor. Osim clanova birackog odbora, na birackom mjestu mogu biti još jedino promatraci.


Podijeli: Facebook Twiter