Istrani ce za skijanje potrošiti 33 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc gospodarskoj krizi - kojoj se, cini se, kraj ne nazire - mnogo se Istrana ozbiljno priprema za zimski odmor u sijecnju. Praznici u istarskim osnovnim i srednjim školama ove sezone podudaraju se s posezonom talijanskih, francuskih i austrijskih skijališta pa ce stoga vecina roditelja iskoristiti jeftinije cijene ne bi li svoju djecu odvela na sedmodnevno skijanje.

Kao što je poznato, u Istri ima otprilike 12 tisuca aktivnih skijaša rekreativaca koji su godinama unazad masovno odlazili na zimovanje u neke od europskih destinacija na Alpama. Posljednjih nekoliko godina zbog recesije se osjetio blagi pad odlazaka na skijanje u sijecnju, a ove se godine racuna da ce iz Istre na skijanje otici otprilike 10 do 11 tisuca ljudi.

Uzme li se u obzir cinjenica da svaki skijaš za tjednu skijašku kartu i smještaj potroši oko 400 eura, dolazimo do podatka da ce Istrani ove godine za skijanje potrošiti oko 4,4 milijuna eura, odnosno 33 milijuna kuna!

Recesiji unatoc Istrani ce i ove godine, dakle, otici na skijanje i potrošiti nemali iznos za tjedan dana zimskih radosti. Predsjednik Udruge hrvatskih putnickih agencija te predsjednik uprave pulskog Unilinea Boris Žgomba kaže da je buking tekao po planu te da nece biti velikih oscilacija u odnosu na prošlu godinu.

- Tijekom listopada i studenog rezervacija smještajnih kapaciteta za skijanje tekla je po planu. Dogodilo se cak da smo prebacili buking za 20 posto. U prosincu je, medutim, rezervacija stala zbog loše prognoze glede snježnih padalina.

Ovih je dana potražnja porasla te smo sigurni da ce ova skijaška sezona biti na istom nivou kao i prošlogodišnja. Uglavnom su rezervirani kapaciteti za prva dva tjedna u sijecnju te nešto malo za konac prosinca. Na razini Hrvatske svakog sijecnja na skijanje ode izmedu 90 i 100 tisuca ljudi, pa je podatak od 11 do 12 tisuca Istrana na skijanju tocan, zakljucio je Žgomba.

Kako teku rezervacije na terenu upitali smo i Predraga Marinkovica iz pulske turisticke agencije ATI. Po njegovim rijecima, recesija se osjeca, ali nije zabrinjavajuce.

- Pocetkom sijecnja organizirali smo školu skijanja za mlade do 19 godina na talijanskom skijalištu Folgaria. Odaziv je prilicno zadovoljavajuci i ocekujemo 140 sudionika. Svi su nam kapaciteti rezervirani i naša je kvota ispunjena. Osim vec tradicionalnih skijaških destinacija u Austriji, Italiji, Sloveniji i Francuskoj, u kojima vec imamo 120 gostiju, iznimno nam je zadovoljstvo da smo imali direktnu prodaju za 30 gostiju u apartmanima skijališta Civetta.

U Ogulinu cemo imati oko 250 djece u sklopu programa škole skijanja za djecu mladeg uzrasta, koji ce se odvijati od ponedjeljka do petka u sijecnju i veljaci. Unatoc recesiji mislim da ce Istrani i ove godine otici na skijanje u istom broju kao i lani, rekao je Marinkovic.

Umažani tradicionalno na skijanje odlaze u sklopu obiteljskog skijanja koje organizira Ski klub Umag. Oko 500 rekreativaca iz Umaga tako ce na skijanje otici na Paganellu i Livigno u Italiju. Rovinjski skijaški klub svoje skijaše vodi u Predazzo u Italiju, dok ce rovinjski srednjoškolci na skijanje otici u Austriju. Marko Ugrin iz Ski kluba Rovinj kaže da im je u programu i skijanje za djecu iz vrtica u Gorskom kotaru te u Sloveniji. Sveukupno bi iz Rovinja na skijanje moglo otici oko 300 skijaša.

Stotinjak zaljubljenika u snježne radosti iz Labina sedam ce dana skijati u Val Gardeni, u mjestu Ortisei, kaže predsjednik Ski kluba Labin Denis Fable. Veliki broj skijaša dakako odlazi na skijanje u vlastitom aranžmanu, a najviše ih, ocekivano, odlazi iz Pule.

Predsjednik Zbora ucitelja i trenera sportova (ZUTS) na snijegu Istre Dubravko Grgic kaže da ce ove zime gotovo svi istarski ucitelji skijanja raditi, ukoliko imaju licencu.

- ZUTS Istre broji nešto više od stotinu ucitelja skijanja koji svake dvije godine obnavljaju svoje licence. Na stranim skijalištima mogu raditi iskljucivo licencirani ucitelji te se stoga s poslom izvan Hrvatske ne treba šaliti.

Recesija je, dakako, uzela svoj danak pa ove godine ocekujemo da bi na skijanje iz Istre moglo otici najviše 11 tisuca ljudi, što je svakako dobro. Hrvatska škola skijanja na dobrom je glasu u Europi i naši su ucitelji cijenjeni jer se svake godine organiziraju seminari. Posljednji naš seminar održan je pocetkom prosinca na Kronplatzu i svi su prisutni ucitelji potvrdili svoje licence, zakljucio je Grgic.


Podijeli: Facebook Twiter