Istrani će uskoro dobiti dozvole za mali ribolov


Istra je ostala uskraćena za dozvole za mali obalni ribolov, priznala je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković na današnjem otvaranju Susreta ribara u Rapcu. Napomenula je da su kriteriji za dobivanje tih dozvola dobri i da ih, prema njenom mišljenju, ne bi trebalo mijenjati, ali "pokušat ćemo dodati neki ključ" koji bi išao na ruku Istranima koji žive od mora. Nije rekla kada bi se to točno moglo dogoditi, već samo da bi uskoro mogla imati dobre vijesti. 

Vučković je, između ostalog, kazala i da do kraja godine Ministarstvo očekuje derogaciju Europske komisije za plivarice i potegače. 

- Neke druge derogacije ćemo dobiti teže, ali Ministarstvo neće odustati i intenzivirat će svoje napore da dobijemo ono što naši ribari smatraju potrebnim, rekla Vučković. 

Zadnji natječaj za obustavu ribolova 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura kazao je da sadašnji način zaštite, odnosno prostorno-vremenska regulacija izlova sitne plave ribe daje dobre rezultate, barem što se tiče sardele. Sa sardonom je, priznaje, situacija lošija, za što su prije svih odgovorni talijanski ribari. 

- Slijedi borba s Europskom komisijom koju moramo uvjeriti da su ovo specifični uvjeti, da je način na koji ona želi uvesti kvote puno lošiji za resurse nego naše mjere upravljanja, rekao je Mišura. 

S talijanskom je administracijom, napomenuo je, konačno dogovorena daljnja zaštita Jabučke kotline, gdje se i iduće tri godine neće moći izlovljavati. Ribare je upozorio na novi Zakon o morskom ribarstvu, u koji su uvedeni teški prekršaji, što ribarima može, ukoliko nisu u reguli, onemogućiti pristup sredstvima iz EU-a. Pozvao je predstavnike ribara da prenesu kolegama da je do 20. listopada otvoren zadnji natječaj za trajnu obustavu ribolova, takozvani scraping. Europska unija nakon toga nije predvidjela raspisivanje novih natječaja. Na kraju se osvrnuo na probleme u akvakulturi, rekavši da bi školjkari možda i uspjeli povećati proizvodnju na pet tisuća tona godišnje, kao što je bilo predviđeno, da nije bilo velikih šteta koje su im u proizvodnji napravile orade. 

- Održali smo sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i odlučili da ćemo omogućiti izlov orade u zaštićenim područjima, dodao je Mišura. 

Podrška savudrijskim ribarima 

- Nećemo stati dok svi zahtjevi ribara ne budu ispunjeni, kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. HOK je, napomenuo je, osigurao ribarima dodatan popust na plavi dizel. Spomenuo je i problem u Savudrijskoj vali, kazavši da HOK daje potporu Vladi u rješavanju graničnog pitanja sa Slovenijom, "ne bi li tamošnji ribari mogli nesmetano raditi". 

Podršku savudrijskim ribarima dao je i Mato Oberan, predsjednik Ceha ribara Hrvatske. Za razliku od plivaričara koji, napomenuo je, bilježe bogat ulov, kočari nisu te sreće. 

- Ulovi su iz godine u godinu sve oskudniji. Pojedine važnije vrste, poput škampa i oslića, čine sve manji dio ulova, dok su trilja i kozica u uzlaznom trendu. Na krajnjem jugu Jadrana sve se češće lovi iznimno unosna velika crvena kozica i samo je pitanje vremena kad će se proširiti prema srednjem Jadranu. To pripisujemo klimatskim promjenama koje pojedinim vrstama ne odgovaraju, dok se druge šire u sve većem broju, kao što je slučaj s kozicom, rekao je Oberan. Prema njegovom mišljenju, uz sadašnju cijenu goriva te izostanak donedavne tržišne kompenzacije, dolazi u pitanje isplativost kočarenja. 

- Iznimna zainteresiranost za izlazak kočara iz ribolova kroz scraping čisti je pokazatelj situacije. Velika je šansa da se kroz turistički oblik ribolova kočarenjem smanji ribolovni napor, te tako uz istu ili veću zaradu očuva određeni dio resursa u moru, doda je Oberan.

 Neophodno smanjiti ribolovni napor 

Oberan smatra da su za smanjenje ulova odgovorni i sportaši te rekreativci. 

- Uzmemo li u obzir da najviše ribara prakticira ribolov malim alatima i pribrojimo li im sportaše i rekreativce, dolazimo do zapanjujućih podataka o količini upotrebljenog alata, ribolovnog napora i broja sudionika u priobalnom pojasu. Neophodno je, stoga, smanjiti ribolovni napor, smatra Oberan. Na koncu je ocijenio da hrvatsko ribarstvo nije ni u boljem, ni u gorem stanju nego proteklih godina. 

Na manjak radne snage u ribarstvu upozorio je Robert Momić, predsjednik istarskog Ceha ribara. Ni ribarska infrastruktura, odnosno iskrcajna mjesta i ribarske luke nisu, prema njegovim riječima, na onom nivou na kojem bi trebali biti. 

- Za uvalu Zonka trenutno se pribavlja dokumentacija, dok u Ližnjanu nema koncesionara, rekao je Momić i apelirao da se ozakoni privezivanje ribarskih brodova u sportske lučice. 

Predstavnik Istarske županije Graciano Prekalj rekao je da Veletržnica ribe u Poreču nije u funkciji, barem ne u onoj koju je trebala imati. Pozvao je okupljene na Crofish, koji se od 26. do 28. održava u Poreču. Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, ustvrdio je da ribarstvo, uz rudarstvo, na Labinštini ima najdužu tradiciju. Izdvojio je Raški zaljev kao odličan potencijal za akvakulturu. (Bojan ŽIŽOVIĆ) 



Podijeli: Facebook Twiter