Istrani casno obavili ratne zadatke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Giovanni Sponza i njegov zamjenik Marino Budicin u ponedjeljak su, uz 19. obljetnicu osnutka, primili delegaciju 119. brigade Hrvatske vojske. Tom je prigodom Sponza izrazio zahvalnost pripadnicima brigade na iznimnoj odgovornosti prema državi i njenim gradanima, osiguravanju mira i uvjeta za dostojanstveni život.

Podsjetivši da je u ratnom putu brigade, osnovane 7. rujna 1991., sudjelovalo sedam tisuca branitelja s podrucja Puljštine, Rovinjštine i Labinštine, Sponza je naglasio da su svoje ratne zadatke izvršavali casno, a da su pripadnici rovinjskog bataljuna Fortunali povezali Rovinj i Gospic, koji su u prijateljskom odnosu.

- Iskazali ste se u pripremi, organizaciji i taktici, od cuvanja ratne crte u Lici do izvojevane pobjede u "Oluji". I danas bi se svi trebali tako postaviti jer nam nitko osim nas samih nece pomoci, a imamo obavezu mladima osigurati dostojanstvenu buducnost, naglasio je Sponza.

Zahvalio mu se prvi zapovjednik 119. brigade Branimir Bošnjak te je istaknuo da za njih ove godine vremena nisu našli ni župan ni pulski gradonacelnik. Bošnjak je podsjetio da je 119. brigada u "Oluji" dodijeljena 1. gardijskoj brigadi, što pokazuje koji je ugled stekla u Hrvatskoj vojsci. Brigada je opravdala povjerenje i odgovornost pa se na njenom ratnom putu nisu dogadali zlocini i pljacke.

Bošnjak je istaknuo da ce obilježavanje 20. obljetnice osnutka biti prigoda da se progovori ne samo o "Oluji", vec i o ulozi koju je brigada s lokalnom upravom, MUP-om i medijima, koji su odoljeli huškackom novinarstvu, odigrala u ocuvanju mira u Istri. Podsjetio je da je u Istri za Domovinskog rata samo jednom prekidana nastava u školama, da nije razrušen nijedan objekt te da nije bilo civilnih žrtava.

Zapovjednik Fortunala Drago Pulic je podsjetio da je Rovinjština imala najveci odaziv na mobilizaciju - 92 posto - za što je pohvaljen Ured za narodnu obranu i njegov voditelj Viko Bužleta. Nakon kratkog osposobljavanja Rovinjci su se našli na ratištu kod Otocca, gdje su vladali najgori uvjeti, ali su bili odgovorni i dorasli zadatku pa su uz dobru logisticku podršku svoje opcine odgovorno ispunjavali zadatke.

Zbog toga im treba odati priznanje i napraviti razliku izmedu cinovnika u nekom uredu i branitelja koji su se smrzavali u rovovima na minus 25 stupnjeva. Pulic i zapovjednik prve satnije Fortunala Saša Rubil su zamolili Sponzu da im Grad pomogne u pronalaženju prostorije gdje bi se pripadnici bataljuna i brigade družili i zabilježili detalje o njenom djelovanju, posebno pred 20. obljetnicu osnutka.

Za sve poginule u Domovinskom ratu delegacija 119. brigade je sa Sponzom položila vijenac i upalila svijece pred središnjim križem na gradskom groblju Laste. Obišli su i grob Tomislava Brstile, mladog pripadnika brigade iz Rovinja, koji je poginuo na lickom ratištu. (A. POKRAJAC)

Prva postrojba ZNG-a u Istri bez proslave
Prva postrojba Zbora narodne garde Hrvatske u Istri, osnovana u Fažani 14. rujna prije 19 godina, ove godine nece obilježiti godišnjicu svog prvog postrojavanja. Jedan od razloga neobilježavanja obljetnice, osim teške ekonomske situacije, je i stanje u udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, kaže prvi zapovjednik ove postrojbe Mijo Lalic.
"Danas su u rukovodstvima tih udruga ljudi koji nisu bili pripadnici ZNG-a osnovanih u jesen 1991. godine ili su u Pulu tijekom rata doselili iz drugih krajeva Hrvatske pa ih previše ne zanima što se ovdje dogadalo pocetkom Domovinskog rata. Vecina tih udruga se u dužim periodima niti ne spominje u javnosti pa se stjece dojam da niti ne postoje", navodi Lalic.
Fažanska postrojba se pak ne spominje dovoljno iako je prethodila 119. brigadi, koja je osnovana nakon 21. rujna 1991. godine, naveo je. Takoder, dodaje, opca klima u društvu je takva da u javnosti nema istaknutih osoba iz tog razdoblja jer "dobar dio osoba koje su vodile operacije Domovinskog rata ili je u Haagu ili na našim sudovima i u zatvorima", zakljucuje Lalic s nadom da ce sljedece godine ipak uspjeti organizirati jubilarnu, 20. obljetnicu. (P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter