Istrani bi najradije radili u turizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci po posjetiteljima ovogodišnjeg Sajma poslova, koji je prošlog tjedna održan u Puli, nezaposlene najviše zanima rad u turizmu i ugostiteljstvu. Moglo se to primijetiti i po gužvi ispred štandova velikih turistickih tvrtki i agencija, koji su doslovce bili zatrpani brojnim ponudama, životopisima i zahtjevima pretežito mladih ljudi.

Ne cudi što su tvrtke poput Maistre, Arenaturista ili Valamara primile najviše zamolbi jer i hotelijeri su nedavno obznanili da trebaju cak pet tisuca sezonaca. Premda ce neki uspjeti dobiti posao, cinjenica je da se ljetni poslovi uglavnom svode na rad na odredeno vrijeme, a po završetku sezone velik broj kratkorocno angažiranih vraca se na burzu rada.

Sudeci po gužvi ispred njihovog štanda, moglo bi se reci da bi svi željeli raditi u turistickoj agenciji Uniline, koja je prikupila stotinjak životopisa razlicitih kandidata. Direktorica ljudskih resursa Svjetlana Šerovic Loncar veli da traže kvalitetne ljude koji odlicno barataju jezicima, osobito njemackim i talijanskim. Dodaje da u ovom trenutku nude izmedu 10 i 20 sezonskih radnih mjesta.

Sanja Jurševic uz tvrtke Valamar istice da najvecu potrebu za radnicima imaju u restoranima i kuhinji, a ove je godine pristigao velik broj prijava za rad na recepciji.

Isabella Francula iz Arenaturista pojašnjava da je tvrtka tijekom sajma prikupila 200-tinjak zamolbi, a zasad im najviše trebaju kvalificirani kuhari, konobari i recepcionari, ali i djelatnici u praonici, hortikulturi i domacinstvu.

Tvrtka Maistra planira tijekom ove sezone zaposliti ukupno 1.700 radnika, pretežno sezonaca. Biljana Licul Popovic veli da su primili stotinjak zamolbi, a tijekom sezone zapošljavat ce i nove kadrove, konkretno konobare, kuhare, slasticare i radnike ostalih zanimanja koja se traže za rad u kampovima, hotelima i naseljima.

Ne bi li dobili što bolji posao, mnogi su se informirali o radu tvrtke Diopter, koja se bavi prekvalifikacijom i dokvalifikacijom zaposlenika. Maja Milevoj potvrdila je da mnogi rade na svom usavršavanju te da su oni ujedno prva privatna ustanova koja je dobila novac iz predpristupnih fondova EU-a kojim se financira edukacija barmena i sommeliera. Potvrdila je da najveci interes ipak vlada za osposobljavanje maslinara i vinara.

Profesorica u pulskoj Školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu Vesna Pavletic rekla je da svi koji se planiraju zaposliti u ugostiteljstvu ili turizmu najprije moraju proci njihovu školu.

- Mi obrazujemo kadrove u turizmu, što su zapravo deficitarna zanimanja. Oni koji odaberu našu školu, imaju sigurnu buducnost, a i na sajmu je bilo puno poslodavaca koji traže baš njih. Istra ne može pokriti svoje potrebe za radnicima u turizmu zbog kratke turisticke sezone. Kad bi ona trajala 365 dana u godini, svi bi našli svoje mjesto pod suncem. Nitko od naših ucenika koji su završili za kuhara, konobara ili slasticara nije nezaposlen. Oni su cesto i stipendisti velikih turistickih kuca, a mnogi, osim u kaficima i restoranima, rade u velikim turistickim poduzecima, istaknula je Pavletic. (D. BAŠIC-PALKOVIC; snimio M. ANGELINI)

VIŠE O OVOJ TEMI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter