Istrani bi mogli koristiti bolnicu u Izoli

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Inicijative istarskog župana Valtera Flega, vezane uz otvorena pitanja u odnosima s Republikom Slovenijom, jednoglasno su prihvaćene na prekjučerašnjem sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Župan se osvrnuo na pitanja izbjeglica i granice između Hrvatske i Slovenije, zaštitu istarskih autohtonih proizvoda, cestovni promet i bolnicu u Izoli.

Kako javljaju iz Kabineta župana, svrha sastanka s predstavnicima osam hrvatskih ministarstava, bila je upravo čuti od Flega otvorena pitanja, primjere dobre prakse i prijedloge za unapređenje suradnje sa Slovenijom. Predložene inicijative poslužit će resornim ministarstvima za poboljšanje suradnje sa Slovenijom na određenim područjima, a najavljeno je i da će neki od njih biti teme razgovora na skorašnjem posjetu potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Iva Stiera Sloveniji.

Ograde koje razdvajaju

Prema županovom mišljenju, pitanje izbjeglica zahtijeva jedinstven stav Europske unije i pronalaženje zajedničkog rješenja, umjesto da pojedine države članice pribjegavaju djelomičnim i  neadekvatnim rješenjima poput postavljanja žilet-žica i vojske te zatvaranja granica.

- U suvremenoj Europi ogradama i žičanim barijerama naprosto nema mjesta. Ukoliko se trenutna situacija na hrvatsko-slovenskoj granici nastavi, možemo očekivati lošije turističke i gospodarske rezultate, narušavanje dobrosusjedskih odnosa dviju država te ugleda koji uživamo u svijetu, kao i dostignutu razinu zajedništva i suživota stanovnika pograničnog područja. Stoga se problematika migranata treba postaviti kao jedan od prioriteta Republike Hrvatske, a Vlada poduzeti sve potrebne mjere kojima će zaštititi normalan život, prava i dostojanstvo hrvatskih građana, kao i naše gospodarske interese, poručio je Flego.

Pitanje zaštite istarskog terana definirao je gorućim, ali napomenuo i da to nije jedini problem u odnosima sa Slovenijom s kojim se će se Istarska županija i Hrvatska susretati. Očekuju se poteškoće i sa zaštitom drugih autohtonih proizvoda, poput istarskog maslinovog ulja, meda i mesa istarskog goveda. Predložio je, stoga, pokretanje cjelovitog razgovora sa svim uključenim stranama, koji će obuhvatiti sve navedene proizvode kako bi pronašli model zaštite koji je svima prihvatljiv. Takvo kompromisno rješenje bio bi model prekogranične suradnje kakvim je uspješno zaštićen istarski pršut, smatra Flego.

Ceste koje spajaju

- Spajanje Istarskog ipsilona sa mrežom slovenskih autocesta od velike je važnosti za Istarsku županiju kao preduvjet razvijene cestovne infrastrukture u Istri. Također, u trenutnoj situaciji vezanoj uz razgraničenje Hrvatske i Slovenije, smatram da je važno što prije sanirati i asfaltirati most na graničnom prijelazu Kaštel kako se ne bi i dalje čekalo potencijalno dugogodišnje rješavanje granice, a bez prejudiciranja iste. Izrazito je važno razmotriti i mogućnost da se državna cesta na dionici Požane-Sočerga otvori za sav teretni promet, čime bi se dodatno potaknulo gospodarstvo s obje strane granice, a da Republika Slovenija istovremeno ili po otvaranju dionice, započne s njezinom rekonstrukcijom, istaknuo je nadalje.

Župan je podsjetio i da su građani Istarske županije samodoprinosom sufinancirali izgradnju bolnice u Izoli, pa bi im trebalo omogućiti da koriste usluge zdravstvene usluge te bolnice, jednako kao i slovenski državljani. Sugerirao je zajednički dogovor hrvatskih i slovenskih resornih ministarstava kako bi svi žitelji Istre mogli koristiti i bolnicu u Izoli. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter