Istramet: Stiže novi snijeg

Snijeg će, kažu u Istrametu, padati samo u planinskim dijelovima Istre - Dane (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Snijeg će, kažu u Istrametu, padati samo u planinskim dijelovima Istre - Dane (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na širem području Istre i Kvarnera proteklih je dana temperatura pala za nekoliko stupnjeva Celzija, a razlog tomu je kratkotrajno jačanje bure i sjevernog vjetra koje je donijelo nešto hladniji zrak iz unutrašnjosti kontinenta, pojašnjava nam Alen Šterpin, osnivač meteorološke udruge Istramet.

Ipak, zbog fizičke prepreke, planinskog masiva Učke i Ćićarije, pritjecanje hladnijeg zraka u Istru je znatno manje izraženo nego na područje Kvarnera, pojašnjava Šterpin dodajući da je stoga za razliku od Istre u riječkom zaleđu danas zabilježen snijeg. Hoće li ga biti u Istri ovoga tjedna?

- Utorak donosi pretežno oblačno vrijeme, tek nakratko se naoblaka može ponegdje raskinuti. Povremeno će biti slabe kiše, a na Učki i Ćićariji nešto snijega. Riječ je o vrlo malim količinama oborina. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, a temperature će se u većem dijelu Istre kretati od 4 do 9 stupnjeva Celzija, prognozira Šterpin.

- Jači utjecaj ciklone uz novi izraženiji val oborina dolazi nam u srijedu. Na Učki i Ćićariji se očekuje novih 20-ak centimetara snijega. Već u prvom dijelu dana zapuhat će jaka bura s kojom dolazi do pada temperature zraka, tako da će kiša u višim predjelima središnje Istre bar nakratko prijeći u snijeg. Izgledno je da će snijeg pasti čak i u Pazinu, dok su šanse da padne u priobalju zbog visokih temperatura zraka minimalne.

Temperatura zraka će s jutarnjih 4 do 10 stupnjeva Celzija pasti na večernjih 0 do 5 stupnjeva. U četvrtak će uslijediti smirivanje vremena i niže dnevne temperature - 2 do 7 stupnjeva uz buru. U petak najvjerojatnije slijedi sunčano vrijeme, zaključio je prognozu Šterpin. Upitali smo ga nisu li temperature zraka ovih dana neuobičajeno visoke za siječanj.

- Naravno da nisu uobičajene, iako je zadnjih godina očito da se sve više mjeseci ocjenjuje toplim, vrlo toplim ili ekstremno toplim, a sve se manje bilježe mjeseci s ocjenom hladniji od prosjeka... Prije nekoliko je dana tako u Pazinu izmjereno visoka 17,2 stupnja, dok su od 1960. do 2000. godine samo dva siječnja bilježila temperaturu višu od ove, primjerice 1989. su izmjerena 21,4 stupnja. Dakle, tako visoke temperature se definitivno ne viđaju u siječnju odnosno nisu uobičajene, zaključuje on. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter