Istramet postavio meteopostaju na Poklonu

Mauro Kesovija, Petar Radovan, Alen Šterpin, Damjan Nemarnik ispred meteorološke postaje (Arhiva)
Mauro Kesovija, Petar Radovan, Alen Šterpin, Damjan Nemarnik ispred meteorološke postaje (Arhiva)

Nakon brojnih tehničkih problema s meteopostajom na Vojaku na Učki, Istramet je nedavno postavio automatsku meteorološku postaju na prijevoju Poklonu koji se nalazi na 922 metara nadmorske visine.

To je još jedna lokacija gdje su primijenili novi način slanja podataka preko usmjerivača (routera) što doprinosi stabilnosti sustava uz veliku uštedu električne energije, kažu u Istrametu. Opremu je nabavio Istramet, dok je Javna ustanova Park prirode Učka omogućila postavljanje aparature u potkrovlju njihove suvenirnice. Internetska veza osigurana je zahvaljujući gradu Opatiji koja je na Poklon postavila slobodnu bežičnu internet mrežu.

- Mjerna postaja sigurno će doprinijeti boljem poznavanju klime Učke, a posebno će zanimljivo biti praćenje oborina i temperature zraka u snježnim situacijama. Zbog specifičnog geografskog položaja od Poklona očekujemo rekordne količine oborina, odnosno vjerojatno smo dobili “najoborinskiju” mjernu lokaciju u Istri, kazao je Petar Radovan iz Istrameta. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter