Istramental - istarske folklorne melodije u jazz aranžmanim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskoj rivi, odnosno na Riječkom gatu, Jazzistra orkestar - jedini istarski orkestar sastavljen od profesionalnih jazz glazbenika, održao je u subotu navečer koncert pod nazivom Istramental. Taj program prikazao je istarsku tradicionalnu glazbu u novom, kreativnom ruhu aranžmana samih članova orkestra.

Odlična pozornica

Koncert Istramentala predstavio je zanimljivu kombinaciju istarskih folklornih melodija u jazz aranžmanima nekoliko članova orkestra (Branko Sterpin, truba; Miron Hauser, trombon; Uglješa Novaković, alt-saksofon; Zoran Majstorović, gitara) te skladatelja koji nisu članovi orkestra poput slovenskog pijanista i skladatelja Milka Lazara i slavnog američkog tenor-saksofonista Dona Menze.

Riječki gat pokazao se kao izvrsna pozornica – uz svjetleće divove kao vrlo dojmljivu vizualnu scenografiju u pozadini, a brojna je publika prisustvovala koncertu koji su priredili ti izvrsni, iznimno nadahnuti glazbenici.

Svakako, bilo je zanimljivo poslušati kako zvuči "Ča je more" ili pak "La mula de Parenzo" u jazz maniri, a sudeći po reakcijama publike, to se novo ruho starih skladbi silno dopalo nazočnima.

Osim što su aranžmani bili izvrsni, isto tako vrsni su i sami glazbenici, koji su dali sve od sebe da pruže nazočnima poseban jazz doživljaj.

Vrhunski glazbenici

Istarski jazz orkestar čine: Giovanni Cigui (Italija) i Uglješa Novaković (Srbija) - alt saks, Filippo Orefice (Italija) i Luka Vrbanec (Hrvatska) - tenor saks, Jurica Prodan (Hrvatska) - bariton saks, Andrej Štrekelj (Slovenija), Robert Mikuljan, Damijan Valentinuzzi i Branko Sterpin (Hrvatska) truba, trombonisti Miron Hauser, Luka Žužić i Gianluca Antonini (Hrvatska), klavirist Leon Brenko (Hrvatska), Zoran Majstorović (Hrvatska) – gitara,

Petar Bazdanović (Hrvatska) - kontrabas, bas gitara i Adriano Bernobić (Hrvatska) – bubnjevi.

Ovaj je orkestar debitirao u proljeće 2014. u Istarskom narodnom kazalištu, a naredni koncert održat će se u nedjelju, 21. kolovoza na pulskom Kaštelu u 21 sat, a naslovljen je Atomic Jazzistra & Ervin Baučić. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter