Istralandia ubrzala razvoj Brtonigle

Općinski načelnik Doriano Labinjan i predsjednik općinskog vijeća Ezio Barnaba s nagrađenima (M. RIMANIĆ)
Općinski načelnik Doriano Labinjan i predsjednik općinskog vijeća Ezio Barnaba s nagrađenima (M. RIMANIĆ)

Ekonomska situacija u zemlji otežava realizaciju niza planiranih projekata. Smanjena su ulaganja u svim segmentima društva, a mjere štednje kao i porezne reforme koje provodi Vlada, negativno utječu na općinski proračun koji je prošle godine ostvaren u iznosu nešto manjem od 11 milijuna kuna, rekao je Doriano Labinjan, načelnik Općine Brtonigla na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u povodu Dana općine koji se slavi na blagdan Sv. Zenona zaštitnika Brtonigle.

"Dan Općine osim vjerskog obilježavanja našeg zaštitnika, dan je zajedničkog druženja, te trenutak kada analiziramo i sintetiziramo glavne aktivnosti koje smo zajedno s Općinskom upravom izvršavali u proteklom razdoblju", dodao je Labinjan obrativši se prigodnim govorom vijećnicima i brojnim uzvanicima, gradonačelnicima i načelnicima susjednih gradova i općine, suradnicima Općine Brtonigla, te osobama iz javnog, kulturnog i gospodarskog života.

Zbog otežanog financijskog stanja, nastavo je, uložen je veliki trud u pronalaženje vanjskih izvora financiranja i to preko Hrvatskih voda za kanalizaciju, Hrvatskih šuma za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za agenciju za donacije, od Ministarstva kulture za izgradnju Muzeja vina, od Ministarstva turizma za besplatni Internet, od ŽUC-a za rekonstrukciju županijskih cesta, od HC-a za izgradnju infrastrukture, od Fonda za zaštitu okoliša radi provođenja mjera energetske učinkovitosti i korištenja zelene energije i to sveukupno u vrijednosti od oko sedam milijuna kuna. U pripremi je niz projekata za kandidiranje na Europske fondove za koje se, kaže Labinjan, čeka objavljivanje natječaja kako bi se mogli kandidirati pri odgovarajućim mjerama.

Zadovoljavanje potreba građana i poduzetnika

Unatoč krizi koja je smanjila prihode u općinskom proračunu ostvaren je niz projekata važnih za razvoj Brtonigle, a da pri tomu nisu smanjeni standardi u obrazovanju, socijalnim aktivnostima i skrbi za najmlađe. Zajedničkim radom Općinskog vijeća, Jedinstvenog upravnog odjela u suradnji s raznim institucijama i stručnim suradnicima nastojalo se, kroz izmjenu prostorno planske dokumentacije, zadovoljiti potrebe poduzetnika i građana. U tijeku su izmjene i dopune GUP Općine Brtonigla, UPU građevinskog područja Karigador i još nekih dokumenata. Poseban ponos istako je Labinjan", na lanjsko otvorenje prvog acquaparaka u Istri "Istralandie" i to upravo na području Brtonigle, koji je osim obogaćivanja turističke ponude omogućio otvaranje novih radnih mjesta.

Tijekom lanjskog ljeta "Istralandiu" je posjetilo više od 130 tisuća što se svakako odrazilo na promociju Brtonigle i njenog šireg okruženja. Ulaskom u EU otvoreno je niz mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova, zato je donesena Strategija razvoja Općine Brtonigla za razdoblje 2014.-2020., kao temeljni dokument za pripremu projekata financiranih putem strukturnih fondova. Neki od projekata u priprema su prenamjena stare škole u Novoj Vasi u Hostel s javnim sadržajima, proširenje vrtića u Brtonigli, razvoj arheloških lokaliteta, razvoj sustava navodnjavanja i još neki drugi.

Nepovoljan Zakon o poljoprivrednom zemljištu

"Moramo naglasiti da nismo zadovoljni Zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji se odnosi na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Posebno se protivimo tome da se previše boduje gospodarski program, što stavlja u prednost veće poljoprivredne korporacije na štetu manjih lokalnih poljoprivrednih gospodarstva. Smatramo da centralizacija koja je uvedena u proces prikupljanja ponuda otežava kvalitetno i efikasno rješavanje pojedinih zahtjeva poljoprivrednika. Protivimo se činjenici da je onemogućena prodaja poljoprivrednog zemljišta, a posebno uzimajući u obzir da je vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem jedan od uvjeta za dobivanje sredstava iz europskih fondova. Zbog svega navedenog apeliram na Ministarstvo poljoprivrede za pronalaženje boljeg rješenja, kojim bi se omogućilo efikasno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem", rekao je Labinjan. U nastavku izlaganja Labinjan je govorio o mnogim projektima istaknuvši Projekt "Četiri zemlje", u sklopu kojeg je izrađena studija utjecaja četiri vrste tla na kvalitetu i senzorne karakteristike Istarske Malvazije. Projekt je vrlo značajan razvoj i brendiranje općine Brtonigla, te razvoj ruralnog turizma i prepoznatljivosti lokalnih proizvoda.

Nastavljen je program zadovoljavanja stambenih potreba pod povoljnim uvjetima smanjenjem komunalnog doprinosa i do 50 posto uz mogućnost otplate u 60 rata. Uz to provode se brojne aktivnosti koje pridonose razvoju turizma i kulture, kao što je Muzej vina koji Ministarstvo kulture podupire sa 100 tisuća kuna. Od kapitalnih ulaganja Labinjan je izdvojio kružno raskrižje, pristupnu cesta i svu potrebna infrasturukturu za poslovnu zonu Štrpe i Aquaparka Istralandia.

Asfaltiranje ceste u Fiorinima u čijij je trup položen kanalizacijski kolektor, a s Hrvatskim Vodama i komunalnim poduzećem "6. maj", priprema projekt poboljšanja sustava odvodnje otpadnih voda spajanjem sustava Brtonigle i Nove Vasi na aglomeraciju Novigrad. Započeti su radovi za izgradnji odvodnje otpadnih voda naselja Karigador etapa II i sjevernog dijela naselja Fiorini.

Na kraju opširne "inventure" rada općinske uprave Labinjan je zahvalo svima koji su na bilo koji način sudjelovali ili pomogli u ostvarenju projekata i osmišljavanju planova razvitka područja Općine Brtonigla. Uzvanicima se obratila i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko podržavajući nastojanja općinske uprave i svih žitelja Općine Brtonigla u poboljšanju života ljudi ovog kraja. Dan općine prigoda je da sa zaslužnima uruče zaslužena priznanja, ove je godine Vijeće općine Brtonigla plaketom nagradilo Centar Studija Klasične Glazbe Talijanske Unije "Luigi Dallapiccola" - odsjek "Mauro Masoni" Brtonigla, Aquapark Istralandiu, priznanjem Ezia Radina, dr. Ervina Prekalija, Vokalnu skupinu Ad Libitum i zahvalnicom Anu Beaković. U prigodnom glazbenom programu nastupili su Daniel Labinjan, Sara Mutapčić, Raul Barnabi, Luca Laganisa polaznici Centra Studija Klasične Glazbe Talijanske Unije "Luigi Dallapiccola" - odsjek "Mauro Masoni" Brtonigla i Vokalna skupina Ad Libitum. (Mirjan RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter