Istrakon: Vikinzi i atomske bombe

17. Istrakon otvorio je svojom srednjovjekovnom glazbom sastav Trobadorz iz Pule (D. ŠIŠOVIĆ)
17. Istrakon otvorio je svojom srednjovjekovnom glazbom sastav Trobadorz iz Pule (D. ŠIŠOVIĆ)

Kiša je omela planirano otvorenje 17. SF&F konvencije Istrakon na otvorenom uz paradu replika vikinških drakara, pa je ceremonija preseljena na suho, u predvorje Spomen doma. Za stvaranje zvučne atmosfere, za koju se već prema trenutačnom nadahnuću moglo opredjeljivati prepoznaje li se kao bojni poklič pred polazak u vikinški pohod, ili kao poziv na molitvu poganskim božanstvima dalekog sjevera, zdušno se pobrinuo sastav Trobadorz iz Pule, koji njeguje srednjovjekovnu glazbu uz eklektičku naklonost egzotičnim instrumentima kao što je didgeridoo.

Okupljenim ljubiteljima fantastičnih žanrova, nekima u kostimima a nekima s imaginarnim svjetovima samo u glavi, pozdravnom riječju i vikinškim pozdravom "skal!" obratili su se organizatori Istrakona iz udruge Albus, te u ime lokalne vlasti pročelnica pazinskog gradskog odjela za društvene djelatnosti Nevija Srdoč, i 17. Istrakon mogao je započeti.

Već prokušanim receptom programa sastavljenog od svima odgovarajućih mjera poučnih, zabavnih i rekreativnih programa, od petka navečer pa kroz cijelu subotu i još u nedjelju prijepodne nizala su se popularno-znanstvena i književna predavanja i promocije, interaktivne projekcije, igranje poznatih igara i predstavljanje novih, na pratećem sajmu nudile su se knjige, nakit, suveniri, rekviziti za igre, a za ovakva jednogodišnja okupljanja zaljubljenika u fantastiku već su sami susreti i razgovori dovoljno interesantni programi.

Od predavanja prvog dana valja izdvojiti ono Aleksandra Žiljka od naslovom "Bombe, komunisti i naš unutrašnji mrak". Žiljak je vrlo dokumentirano i povijesno kontekstualizirano objasnio kako je za nastanak prvog vala uspješnih i kvalitetnih američkih SF filmova iz 1950-tih godina ponajviše kriva (ili zaslužna) američka protukomunistička paranoja i strah od ruskih atomskih bombi, ali je u filmskoj umjetnosti najprije, i to ponajviše kroz film "Zabranjeni planet" Freda Wilcoxa, pravi neprijatelj prepoznat i raskrinkan ne u marsovcima ili "malim zelenima" (koji su u tadašnjim SF filmovima ponajprije simbolizirali Ruse ili komuniste općenito) već u skrivenom svijetu ljudske podsvijesti.

Vizualno najatraktivniji dio Istrakona svakako su bili kostimirani sudionici cosplay natjecanja, čije je veliko finale uslijedilo u subotu navečer, a kako je tema ovogodišnjeg Istrakona - "Mistična Skandinavija" - i vizualno bila vrlo poticajna kostimiranim sudionicima, središte Pazina bilo je okupirano ponajviše ratnicama i ratnicima svakojakih porijekla i značaja, od drevnih vikinških i još drevnijih vremena, do onih iz filmskih, književnih i stripovskih svjetova daleke budućnosti. (D. ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter