Istrakon u znaku virtualne stvarnosti

Rezanjem "torte punoljetnosti" otvoren je 18. Istrakon  (Snimila: Valentina ŠIŠOVIĆ)
Rezanjem "torte punoljetnosti" otvoren je 18. Istrakon (Snimila: Valentina ŠIŠOVIĆ)

Rezanjem "Torte punoljetnosti" i tradicionalnim pićem dobrodošlice u pazinskom Spomen domu je u petak navečer otvorena 18. konvencija znanstvene fantastike Istrakon, koja će sve do nedjelje ljubiteljima fantastičnih žanrova ponuditi niz zanimljivih i atraktivnih sadržaja iz svijeta književnosti, filma, znanosti, umjetnosti, visoke tehnologije i društvenih igara. Tema ovogodišnjeg Istrakona je virtualna stvarnost, a posvećeno joj je više predavanja i prezentacija kako bi se rasvijetlio i rekonstruirao razvoj ovog pojma najprije u SF književnosti i filmu, naravno i u računalnim igricama i drugim računalnim i internetskim tehnologijama, a tek zatim i u stvarnome životu odnosno u razvoju uporabne i istraživačke tehnologije, te u sprezi znanosti, tehnologije i medicine. U petak je ova tema sjajno zaokružena predavanjem fizičara Davora Horvatića "Fizika mozga i virtualna stvarnost".

Subotnji program Istrakona donosi niz zanimljivih sadržaja tijekom cijelog dana, a za publiku će najatraktivniji biti drugo predavanje Davora Horvatića na temu "Umjetna inteligencija - blagoslov ili prokletstvo budućnosti" u 15 sati; na društvenim mrežama već je najavljeno kako se s velikim kontroverzama očekuje predavanje Srećka Sladoljeva o otpornosti na zarazne bolesti bez cijepljenja u 17 sati; a u 21 sat slijedi predavanje Korada Korlevića "Društvo snova". Na tradicionalnom svečanom subotnjem programu u 20 sati predstavit će se šesnaesta istrakonska natječajna zbirka kratkih SF&F priča naslovljena "Apokalipsa laži" te dodijeliti nagrada "Zmaj Istrakona", i proglasiti pobjednici cosplay natjecanja, odnosno kostimiranog uživljavanja likova iz knjiga, filmova i stripova fantastičnih žanrova.

Nedjeljni program Istrakona uz još nekoliko predavanja i društvenih igara donosi i predstavljanje romana "Prevaranti" autorice Dorotee Vučić u 12 sati, te zaključno predavanje vezano uz temu Istrakona, "Živjeti od virtualnog svijeta danas" koje će u 13.30 sati održati Sandro Fanelli. Sastavni dio Istrakona su i sajam žanrovskih knjiga, stripova, suvenira, nakita, rukotvorina, opreme za društvene, RPG i LARP igre, izložba kostima iz SF filmova, niz kreativnih radionica, tribine, okrugli stolovi, kvizovi, i štošta drugo. Istrakon organizira pazinska udruga za znanstvenu fantastiku Albus, u suradnji s brojnim drugim pazinskim udrugama i ustanovama. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter