Istrakon: Apokalipsa je malo vjerojatna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tema 13. Istrakona je "Apokalipsa - smak svijeta" pa su o mogucnostima takvog scenarija u sklopu Science caffea u pazinskom Spomen domu razgovarali Vladimir Paar, Korado Korlevic, Davor Horvatic i Tihomir Marjanac, uz moderatora Ivana Kudernu.

- Mnogo je izvjesniji dolazak velikog ledenog doba nego globalnog zagrijavanja, porucio je Paar. Marjanac je podsjetio na erupciju jednog vulkana 1992., kada je za dva stupnja Celzija globalno snižena temperatura.

- Predvida se da bi vulkani mogli biti izrazito aktivni pa je tako kod Napulja jedan manji vulkan (nije Vezuv) u sto godina narastao 17 metara, dok je vulkan kod Balatona, koji je bio aktivan prije pet tisuca godina, takoder potencijalna opasnost, istaknuo je Marjanac.

Korlevic pak smatra da su vulkani simpaticni i nece uzrokovati apokalipsu, te da na Zemlji nema dovoljno energije da dode do smaka svijeta, ali ima u svemiru - iako je mala vjerojatnost da asteroid uništi cijelo covjecanstvo.

Kao moguci uzroci apokalipse spominjani su i slabljenje magnetskog polja Zemlje, o cemu se malo javno govori, ali i promjene na razini ljudskog genoma iako su u vezi s tim mišljenja sudionika bila razlicita.

Nakon svecanog otvorenja Istrakona u petak su odmah pocela predavanja pa je tako i pocasna gošca iz SAD-a Carrie Vaughn održala "Carrin kutak". Vaughn je autorica 13 knjiga znanstvene fantastike i fantazija, od cega su dvije za djecu. Predstavljena je i zbirka SF prica Danijela Bogdanovica "Najveca igra u svemiru i šire", u kojoj su vanzemaljci kuleni, ali pametni.

U petak i subotu održan je niz predavanja na ovaj ili onaj nacin vezanih za apokalipsu. Ovo druženje ljubitelja znanstvene fantastike završava u nedjelju durgim predavanja i Science caffeom na kojem ce o drevnim civilizacijama, uz moderatora Ivana Kudernu, razgovarati Semir Sam Osmanagic, Ivan Šimatovic, Ratko Martinkovic i Oleg Miletic. (Zapisala i snimila Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter