Istragradnja predala u posjed Gradu zemljište na Vidikovcu

Zemljište na Vidikovcu predano je jučer u posjed Gradu  (D. ŠTIFANIĆ)
Zemljište na Vidikovcu predano je jučer u posjed Gradu (D. ŠTIFANIĆ)

Stečajni upravitelj Istragradnje d.o.o. za visokogradnju u stečaju Andrej Sablić iz Rijeke jučer je izvršio primopredaju zemljišta na Vidikovcu predstavnicima Grada Pule. Pojasnio nam je da je na tom gradskom zemljištu prije 40 godina Istragradnja izgradila radničke nastambe, ali ih nikad nije legalizirala. Inače, ti su objekti odavno napušteni, a nedavno su i srušeni, a danas se tu mogu vidjeti tek ostaci stepenica te zaboravljeni tepih i majica.

Istragradnja je prekjučer oglasila i prodaju zemljišta koje ima u svom posjedu, a koje se nalazi u pulskoj industrijskoj zoni. Čak 38.566 četvorna metra prodaju se za 4,86 milijun kuna, odnosno za 126 kuna po kvadratu. Ročište na Trgovačkog sudu u Rijeci, na kojem će prodavati to zemljište, zakazano je za 28. rujna. Na dražbi mogu sudjelovati osobe koje najkasnije do 26. rujna daju osiguranje u visini od 10 posto utvrđene vrijednosti nekretnina. Inače, ako se nekretnine prodaju, novac će pripasti razlučnim vjerovnicima Republici Hrvatskoj, Zagrebačkoj banci i I.G.-Labu.

Iz oglasa je vidljivo da je ovo 12. pokušaj prodaje nekretnina, a posljednji put su prodavane prošlog tjedna kada je traženo ukupno 6,13 milijuna kuna ili 159 kuna po kvadratu. Ranije, u proteklih deset puta, nekretnine su prodavane kao cjelina, a od ovog mjeseca se prodaju kao deset zasebnih katarskih čestica: od 70 do 16.000 kvadrata za iznos od 11 tisuća od 1,6 milijuna kuna po parceli. U katastru stoji da je riječ o pašnjacima i oranicama, a na terenu smo se mogli uvjeriti da je riječ o starom i napuštenom kamenolomu Vidrijan ukopanom u brdo, koje je s tri strane okruženo zemljom, a na jugu se pruža pogled na industrijsku zonu u Labinskoj ulici.

Pored toga, Istragradnja prodaje i oranicu od 987 kvadrata i štalu od 38 kvadrata za 1,92 milijuna kuna u Fažani, Perojska 4. Prodaja će se provesti putem Financijske agencije elektroničkom javnom dražbom, uz primjenu pravila ovršnoga postupka o ovrsi na nekretnini. Sablić se nada da će ove godine biti prodana sva imovina Istragradnje da bi se zaključio šest godina dug stečajni postupak ove propale pulske građevinske tvrtke. Kako nam je rekao, sva potraživanja radnika Istragradnje su namirena. Ističe da je pokretanje stečaja dočekalo 20-ak radnika, a u stečajnom postupku je još 20-ak bivših radnika prijavilo svoja potraživanja. Rekao nam je da je nekim radnicima isplatio i do 17 plaća, koliko im je tvrtka dugovala, a da su svi radnici ukupno prijavili tri milijuna kuna potraživanja. Novac za njihovo namirenje pokrio je od djela prodaje nekretnina i pokretnina. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter