Istragom obuhvaceno 15 Porecana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija dovršila je višemjesecnu istragu nad 16 osoba, mahom Porecana, povezanih sa slucajevima pokušaja ubojstva u Plovaniji, dizanja u zrak bankomata u Tinjanu i Svetom Lovrecu te 23 kaznena djela teške krade, 2 kaznena djela zlouporabe opojnih droga i 1 kazneno djelo krade na podrucju Pazina i Poreca.

Pored 12 osoba koje je policija obradila u veljaci, na obavijesnim razgovorima bile su još cetiri osobe iz Poreca, J. P. (27), S. B. (20), M. B. (19) i K. R. (20), za koje se sumnja da su povezane s tim kaznenim djelima, no nisu privedene u istražni centar Županijskog suda u Puli.

Policija je pretragama kuca i stanova pronašla vecinu ukradenih predmeta te ih vratila legitimnim vlasnicima. Cetvorka je policiji poznata od ranije po kaznenim djelima zloporabe opojnih sredstava te nedjelima imovinskog karaktera.



U višemjesecnoj složenoj istrazi, koja traje od lipnja prošle godine i u koju su bili ukljuceni PU istarska, rijecki PNUSKOK te porecka i bujska policijska postaja, istražitelji su zatvorili slucajeve pokušaja ubojstva na parkiralištu kasina Zephyr u Plovaniji, dizanja u zrak i pljackanja bankomata u Tinjanu i Svetom Lovrecu te još 24 teške krade i krade. Utvrdeno je da su upletene redom sve osobe iz Poreca i okolice, njih 15, te 42-godišnji državljanin Srbije i Slovenije koji je još u bijegu.

Za slucaj pljacke bankomata policija je prije zakljucenja istrage sumnjicila šest osoba iz Poreca i Tara, M. Z. (19), T. P. (19), D. B. (22), K. R. (20), D. K. (22) i 26-godišnjeg Sinišu Pavlovica zvanog Simke. Cetvorka se povezuje s grupom iz slucaja bankomati da su od srpnja prošle do veljace ove godine provaljivali u obiteljske kuce, poslovne prostore, ugostiteljske objekte i kioske, odakle su otudivali metalne kase, predmete od zlata, satove, nakit, cigarete, alkoholna pica, prehrambene i kozmeticke artikle, mobilne telefone, prijenosna racunala, LCD televizore, bušilice, brusilice, agregate i razne druge alate. Medutim, od šestorice u pritvoru su ostali D. B., T. P. i Pavlovic, zbog teške krade i dovodenja u opasnost života i imovine opceopasnom radnjom ili sredstvom, a zadržani su na mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela.



Za pokušaj ubojstva u Plovaniji na parkiralištu kasina Zephyr policija je takoder sumnjicila šest osoba, 42-godišnjaka s dvojnim državljanstvom koji je u bijegu i petoricu Porecana, 33-godišnjeg Sebastijana Vidovica zvanog Seba, 26-godišnjeg Sinišu Pavlovica zvanog Simke te muškarce od 32, 31 i 27 godina. Vidovic, koji je osumnjicen da je pucao na Danijela Cibarica ispred kasina, takoder je nedostupan policiji jer se nalazi u austrijskom zatvoru na izdržavanju kazne. Nadalje, utvrdeno je da se clanovi obje skupine unakrsno ispreplicu u raznim kaznenim djelima teških krada.

Iz policije doznajemo da se skupina od 16 osoba nece tretirati kao organizirana kriminalna grupa. Od Elvisa Bencica, nacelnika Odjela opceg kriminaliteta PU istarske, saznajemo da ima svih elemenata za kvalifikaciju organizirane kriminalne skupine, no ona to nije. Naime, ova skupina je djelovala u više razlicitih kaznenih djela i nema nikoga tko je sudjelovao u svim kaznenim djelima niti je ista djela organizirala jedna osoba. Djelovali su spontano.

Bencic naglašava da je istraga bila opsežna i narocito naporna zbog broja osoba i kolicine kaznenih djela u razdoblju od godinu dana, koliko su operirali. Za 42-godišnjaka s dvojnim državljanstvom kaže da nije još uhicen, a nemaju ni informacija je li vec napustio Hrvatsku, no policija za njim traga.

Od Valtera Opašica, voditelja Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske, doznajemo da cetvorka s kojom je zakljucena istraga nije uhicena, vec su pojedinacno dovedeni na informativne razgovore u porecku policiju, a buduci da su suradivali, pušteni su na slobodu. Najviše kaznenih djela pocinjeno je na Poreštini, rekao nam je Opašic.


Podijeli: Facebook Twiter