Istraga zbog ilegalnih kockarskih aparata

Ilustracija (Neja MARKIČEVIĆ/CROPIX)
Ilustracija (Neja MARKIČEVIĆ/CROPIX)

Zbog postavljanja ilegalnih automata za igre na sreću u kafiće na širem zagrebačkom području Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 20 osoba, među kojima su i dvojica navodnih organizatora 'zločinačkog udruženja' te porezni inspektor koji je za 'nagradu' dojavljivao o planiranim akcijama poreznog nadzora, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Uskok sumnja da je kriminalni lanac pokrenuo vlasnik tvrtke koje se bavi priređivanjem igara na sreću još u studenome prošle godine. Uz nekoliko suradnika koji su ilegalne poker aparate dostavljali po kafićima jedna od 'najvažnijih karika' bio je i porezni inspektor upravo iz Odsjeka za igre na sreću i zabavne igre.

Njegova je zadaća bila da jednom od osumnjičenih dojavljuje termine poreznog nadzora kafića u kojima su se nalazili ilegalni aparati kako bi mogli biti sklonjeni prije dolaska inspektora. Na taj je način vlasnicima ili voditeljima lokala omogućio da izbjegnu sankcije "zbog počinjenja prekršaja i kaznenog djela nedozvoljenog organiziranja igara na sreću", objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Organizator kriminalnog lanca je s jednim suradnikom svakoga tjedna obilazio ugostiteljske objekte u kojima su se nalazili ilegalni kockarski aparati, a dobiveni novac su dijelili s ostalim članovima grupe. Protiv organizatora skupine, preznika i još trojice osumnjičenih Uskok je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio da ih zadrži u istražnom zatvoru.

Policija je ranije izvijestila da je akcija otkrivanja nedozvoljenih igara na sreću rezultirala uhićenjem čak 30 osoba te da je neovisno o zagrebačkoj akciji na području 15 policijskih uprava, u kooordinaciji s policijskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provedena "operativna akcija Jamb" na kojoj su surađivali i službenici Porezne i Carinske uprave Ministarstva financija.

"Nadzorom 186 ugostiteljskih objekata pronađeno je 206 ilegalnih aparata za igre na sreću te su tri ugostiteljska objekta zatvorena zbog neregistrirane djelatnosti. Na ovaj način državni proračun oštećen je za oko 25 milijuna kuna godišnje", navode u MUP-u. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter