Istraga u Poreznoj trajala osam mjeseci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iza suspenzije devet vodećih službenika Porezne uprave i to zbog sumnje u zlouporabu položaja stoji najmanje osam mjeseci rada istražitelja, a  pri tome su imali pomoć i obavještajnih služi, tvrde to naši izvori. Napominju da je ministar financija Slavko Linić za to da su djelatnici porezne, a među njima neki i dvadesetak godina zauzimaju vodeće službeničke pozicije, saznao u utorak, te da je taj isti dan odlučio o tome da moraju biti maknuti sa svojih pozicija.

Iako detalji akcije zasad nisu poznati, ono što naši sugovornici otkrivaju je to da se u slučaju jednog od suspendiranih službenika istražuje kolika je bila njegova uloga u tome što je država propustila naplatiti stotine milijuna kuna jednom poduzetniku i zašto je na tako velikom iznosu nastupila zastara. U pojedinim slučajevima nije bilo moguće ni posegnuti za institutom poreznog jamca, što bi značilo da se nakon utvrđenog prelijevanja novca s tvrtke na tvrtku dio poreznog duga naplati iz imovine vlasnika.

Kad je došlo do toga da se treba aktivirati naplata iz imovine dužnika, pokazalo se da prethodno nisu iskorišteni svi modeli naplate, odnosno da nije pokušana ovrha. A kad se postavilo pitanje ovrhe pokazalo se da je nastupila zastara. Tek će istraga moći reći je li netko do toga doveo namjerno ili sustav uopće ne funkcionira, ali čudno je kako se uredne platiše ili obrtnike stiskalo zbog puno manjeg duga, pojašnjava naš sugovornik. Uz to problematična je naplata poreza na promet nekretninama, jer Porezna uprava nije uspjela naplatiti oko pola milijarde kuna tog poreza, što znači da je vrijednost nekretnina na koju taj porez nije naplaćen oko deset milijardi kuna. Pri tome je u nekim slučajevima Porezna odgodila, ili čak pustila da ode u zastaru, naplata poreza na promet nekretninama za koje su njihovi novi vlasnici odvojili i po 20 milijuna kuna. On ističe da su neki od službenika i sami imali tvrtke i još uvijek su dioničari u pojedinim poduzećima, ali im to Zakon o službenicima dopušta koliko god to za poreznika, pogotovo onoga na visokoj poziciji bilo prilično nespojivo. Otkrivaju da su kod pojedinih suspendiranih službenika otkrili da pored svoje plaće, koju dobivaju u Poreznoj upravi, imaju i dodatnu zaradu odnosno da su u sustavu PDV-a, pa je tu njihovu zaradu trebao kontrolirati podređeni kolega. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter