Istraga šuti o motivu atentata na Kosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je u utorak Istražnom centru pulskog Županijskog suda istražni zahtjev protiv Sefedina Bilalija (72), inace državljanina Hrvatske i Makedonije, te protiv Mire ?urica (41) iz ?akova i Nikice Curica (45) iz Osijeka zbog osnovane sumnje da su pocinili kaznena djela poticanja na pokušaj teškog ubojstva i kaznena djela pokušaja teških ubojstava na štetu poduzetnika i poreckog dogradonacelnika iz redova IDS-a Ede Kosa.

Kako u svom priopcenju navodi Državno odvjetništvo, postoji osnovana sumnja da je Bilali u listopadu 2006. godine u Porecu potaknuo ?urica na ubojstvo Kosa, i to za novcanu naknadu.

Državno odvjetništvo navodi da je ?uric oko 00.23 sata 19. listopada 2006. pod osobno vozilo Ede Kosa, odnosno pod njegov volkswagen golf, postavio eksplozivnu napravu koju je aktivirao iz daljine preko signala mobitela. ?uric nije uspio u svojoj namjeri, dok je volkswagen u eksploziji potpuno uništen.

Ujedno, Državno odvjetništvo osnovano sumnja da je Bilali, nakon prvog neuspjelog pokušaja, ponovno narucio Kosovo smaknuce. Po navodima Odvjetništva, u drugoj polovici 2010. u Porecu Bilali je ponovno poticao na ubojstvo Kosa.

Drugi je pokušaj atentata operativno odraden tako što je zapravo ?uric u listopadu 2010. sad poticao Nikicu Curica na realizaciju Kosova ubojstva. Curic je to prihvatio te je 17. studenog 2010. oko 21.35 sati u Porecu pokušao vatrenim oružjem ubiti Kosa.

Državno odvjetništvo je protiv Bilalija predložilo pritvor, a i protiv ?urica, u cijem bi se slucaju pritvor trebao poceti primjenjivati kad mu istekne onaj iz drugog, a zapravo povezanog kaznenog predmeta, a to je iznuda usmjerena prema Kosu.

Zanimljivo je i da je u cijelom slucaju Osjecanin Curic izbjegao zadržavanje u istražnom centru, odnosno za njega nije zatražen pritvor, kao što je to ucinjeno za Bilalija i ?urica.

Inace, Bilaliju je zadržavanje u istražnom centru produljeno za dodatna 72 sata, za koje bi vrijeme istražni sudac trebao ponovno saslušati sve osumnjicenike - Bilalija, ?urica i Curica. No, je li trojac još na prvom saslušanju govorio o njihovim medusobnim vezama zasad ce, s obzirom na tajnost istrage, barem do pocetka sudenja još biti obavijeno velom tajne.

Isto tako istražni zahtjev ne navodi niti jedan detalj o motivu poticanja na ubojstvo, dok se neslužbeno spekulira da je Bilali Kosa htio smaknuti navodno zbog toga jer ga je smatrao odgovornim za uklanjanje terase s njegovog ugostiteljskog objekta Gradske kavane, zbog cega mu je pao promet.


Podijeli: Facebook Twiter