Istraga se širi na Sanaderovu obitelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera su, uoci njegova iskaza pred koruškim istražnim povjerenstvom za Hypo banku, posjetili u pritvoru u Salzburgu njegovi hrvatski i austrijski odvjetnici. Nakon razgovora sa Sanaderom odvjetnik Suic nije želio davati izjave jer je, kaže, takav dogovor s klijentom.

Clanovi Sanaderovog braniteljskog tima - odvjetnici Suic, Ivan Lovric i Jasna Novak - vjerojatno su s njim dogovarali strategiju uoci današnjeg važnog iskaza pred istražnim povjerenstvom u Klagenfurtu, koje ce se održati videovezom.

Za taj iskaz vlada veliko zanimanje austrijskih medija, koji Sanadera smatraju jednom od kljucnih osoba u ekspanziji Hypo banke u regiji.

Medutim, to Sanaderovo svjedocenje nije izravno u vezi s istragom koja se protiv Sanadera vodi u Austriji zbog pranja novca. U njoj je, uz Sanadera, osumnjicena još jedna osoba - radi li se možda o Sanaderovom bratu Miroslavu, koji živi u Innsbrucku, ili Sanaderovu ocu, na cije ime glasi jedan sporni racun u tirolskoj banci? Razmatra se pokretanje istrage i protiv trece osobe u tom predmetu, ali konacna odluka još nije donesena.

Austrijska istraga može dovesti do optužnice, no moguce je i da ce Austrijanci prepustiti Hrvatskoj procesuiranje eventualnog Sanaderovog kaznenog djela pocinjenog u Austriji buduci da je rijec o djelu povezanom s optužbama protiv bivšeg premijera u Hrvatskoj - na racunima u Austriji, pretpostavlja se, nalazi se novac izvucen iz Hrvatske preko Fimi-Medije.

Sanader ce, kako se ocekuje, uskoro ponuditi sudu kauciju, tražeci da u ekstradicijskom postupku sudjeluje sa slobode buduci da u Austriji, u Innsbrucku, ima prijavljeno boravište. Sljedece pojavljivanje Sanadera pred istražnim sucem u Salzburgu zakazano je za 27. prosinca, kada se ocekuje Sanaderova konacna odluka o tome pristaje li na izrucenje Hrvatskoj, premda sve ukazuje na to da ce Sanader izmedu Hrvatske i Austrije ipak izabrati - Austriju.


Podijeli: Facebook Twiter