Istraga protiv celnice MMF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski sud naložio je u cetvrtak istragu o ulozi celnice Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u velikoj nagodbi koja je ukljucila isplatu 285 milijuna eura poznatom poduzetniku i prijatelju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Sud pravde Republike, poseban sud za sudenja ministrima, objavio je odluku nakon višesatnog razmatranja rezultata preliminarne pravosudne istrage. Lagarde je osumnjicena da je kao ministrica financija 2008. godine prekoracila ovlasti pokušavajuci riješiti 15-godišnju sudsku trakavicu izmedu poduzetnika Bernarda Tapiea i državne banke Credit Lyonnais.

Lagarde, koja je u srpnju zamijenila Dominiquea Straussa-Kahna na celu MMF-a, opovrgnula je da je ucinila bilo što pogrešno odobrivši isplatu 285 milijuna eura naknade Tapieu da bi se riješio dugotrajni pravni spor s bivšom državnom bankom.

Lagardin odvjetnik rekao je da pokretanje istrage nije nekompatibilno s njezinom novom dužnosti. "Procedura ni na koji nacin nije nekompatibilna s njezinom sadašnjom dužnosti izvršne direktorice MMF-a", rekao je Yves Repiquet.

Istražni suci sada mogu pozvati Lagarde na ispitivanje, a cijeli bi proces mogao potrajati mjesecima ili cak godinama.

"Istraga bi mogla trajati jako dugo, možda i nekoliko godina jer treba ispitati mnogo svjedoka, medu njima i Lagarde, koja bi takoder mogla biti osumnjicena", rekla je Virgine Duval, glavna tajnica sindikata sudaca USM.

Lagarde je naslijedila Straussa-Kahna nakon što je on u svibnju podnio ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje u New Yorku.


Podijeli: Facebook Twiter