Istraga protiv bibinjskog župnika zbog pedofilije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadarska nadbiskupija potvrdila je da je o radu bivšeg župnika iz Bibinja Don Nedjeljka Ivanova (72) pokrenuta istraga temeljem navoda svjedoka - žrtava kaznenog djela pedofilije.

Slucaj je preuzeo i službeni Vatikan s dokumentacijom i iskazima zlostavljanih koji tvrde da su kao djecaci ministranti ili na ispovijedima kod istog svecenika bili dirani po genitalijama. Sumnja se da je cak stotinjak muške djece godišta od 10 do 13 godina bilo žrtva osobe kojoj je sad crkva zabranila održavanje mise i ispovijedi dok istraga traje. Taj isti covjek lani je dobio Nagradu za životno djelo Opcine Bibinje, postavši pocasni gradanin.

Mucni detalji poceli su se rasplitati prije više od mjesec dana kada je 7. veljace u HRT-ovoj emisiji "8. KAT" progovorio Josip Lisica, žrtva svecenika - zlostavljaca. Iako Lisica pred kamerama nije spomenuo ime župnika, stanovnici Bibinja prepoznali su svog mještanina i povezali cijelu pricu s danas umirovljenim svecenikom koji je 20 godina službovao u mjestu. Pocele su se javljati i druge žrtve, danas vec odrasli ljudi koji su svih ovih godina skrivali strašnu tajnu iz djetinjstva.

No, punih mjesec dana Hrvatska je šutjela, na što je pred kamerama javne televizije u svojem nekonvencionalnom nastupu ovog tjedna upozorila književnica Vedrana Rudan. Jucerašnje naslovnice napunile su se fotografijama ostarjelog Nedjeljka Ivanova koji je dva desetljeca nesmetano držao mise, vjencavao parove i krstio na tisuce djece.

Malo mjesto u kojem se znalo samo ono što se htjelo znati. Navodi da je seksualno zlostavljao mlade djecake, skidao im odjecu, dirao genitalije, ispitivao ih o masturbaciji nisu bila potpuna tajna. Dio žrtva neke od ovih pojedinosti ispricale su i roditeljima, a oni su svih ovih godina držali jezik za zubima. (V. VESIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter