Istraga i kriza odgodile projekte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvije godine zatišja konacno su se pokrenule stvari u vezi s velikim turistickim projektima "Dragonera" i "Porto Mariccio" izmedu Peroja i Barbarige. Vlasnici projekata - austrijska Hypo Alpe-Adria Bank te tvrtke Noxas Holding i Mikos iz Švicarske - odlucili su revidirati stanje u kojem su projekti ostavljeni dvije godine zbog promjene u vlasnickoj i menadžmentskoj strukturi banke te osigurati sve potrebne dokumente i dozvole da bi gradnja mogla poceti. Kada se to ostvari, vlasnici ce se dati u potragu za suinvestitorom buduci da sami ne mogu pokriti tako veliku investiciju. Projekti se zasad nece prodavati.

Ta su obecanja u srijedu vodnjanskom gradonacelniku Klaudiju Vitasovicu na zajednickom sastanku u Vodnjanu dali zamjenik predsjednika Upravnog odbora bankarske grupacije Hypo Alpe Adria Group Andreas Dörhöfer, Dieter Malle, direktor Hypo Alpe Adria Beteiligungen GmbH, tvrtke koja drži vlasnicke udjele u društvima nositeljima projekta, i švicarski odvjetnik Alfred Münch, koji je predstavljao Noxas Holding i Mikos. Sudjelovali su i Lorena Prebanda iz pulske tvrtke za poslovni konzalting Coin, koju su vlasnici zadužili za upravljanje projektom do dobivanja svih dozvola, te njihov pravni zastupnik pulski odvjetnik Goran Veljovic.

- Svjesni smo teške financijske situacije zbog svjetske gospodarske krize i u ovom trenutku ne bismo trebali biti nerealni i investitorima postavljati rokove, pogotovo jer su u fazi traženja strateškog partnera koji ce zajedno s njima financirati gradnju, istaknuo je Vitasovic.

Prebanda, koja je odnedavno i clanica Uprave AB Maris Toursa i Darije, kaže da ce njen zadatak biti prikupljanje sve potrebne dokumentacije do pocetka gradnje. - Što se tice namjene i sadržaja u Dragoneri i Porto Maricciu, sve ostaje isto kao i prije, rekla je Prebanda i dodala da ce se pocetak gradnje objekata te koliko ce za to trebati novca znati nakon temeljite analize trenutne situacije.

Na pitanje zašto se na vodnjanskom priobalju ništa nije radilo dvije godine iako se 2006. najavljivalo da ce resort Porto Mariccio s marinom i golf igralištem biti gotov do sredine ove godine, kada ga je trebao preuzeti poznati svjetski hotelski lanac Kempinski, Dörhöfer odgovara da su za to krive promjene unutar Hypo banke. Naime, prije dvije godine tu je banku preuzela njemacka Bayerische Landesbank. Osim promjene u vlasnickoj strukturi, izmijenio se i citav menadžment, koji je pokrenuo istragu i analizu svih projekata u koje je banka bila ukljucena, dakle i onih u Barbarigi.

- Htjeli smo provjeriti glasine da su u projekt vlasnicki bili involvirani hrvatski i austrijski politicari te clanovi menadžmenta Hypo banke. Naša je provjera pokazala da to nije istina. Iako se nakon promjena u banci govorilo da ce ona prodati sve svoje projekte vezane za nekretnine i turizam, Dörhöfer kaže da to s ovim projektima nece biti slucaj i da ce ostati vjerni hrvatskom turizmu. (B. BAN)

CJELOVITI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter