Istrafešt: U redu za bakalar s fužima


Mada bi neki rekli da je 10 sati prerano za tešku hranu poput bakalara, Puljani su to danas opovrgnuli te na posljednjem ovogodišnjem Istrafeštu na Giardinima na svoju porciju čekali u podugačkom redu. Mada su bile najavljene posutice, kuhari su u posljednji čas promijenili mišljenje te se bakalar iz Sv. Kirina služio uz fuže sa slanim srdonima i crnim maslinama.

Kako doznajemo od Marinele Kolić iz pulske Turističke zajednice i voditeljice ovog projekta, gastro-manifestacija koja se organizira u suradnji s pulskim udruženjem obrtnika, održana je dvaput u lipnju i dvaput u rujnu, odnosno u predsezoni i posezoni. Danas su osim ugostitelja iz Bukalete, konobe Franko, Garfilda, Kažele i Vodnjanke sudjelovali i obrtnici.

Degustirati se i kupiti po promotivnim cijenama mogao tako Vesna sir iz Loborike, Romina Hrelja donijela je domaće marmelade, OPG Nesaktium ekološko maslinovo ulje, bilo je tu i Teraboto vino, OPG Bodiš nudio je med, OPG Tonin vodnjansko maslinovo ulje, a Tomislav Capar svoje poljoprivredne proizvode od kojih je najveći broj pogleda privlačio egzotični kiwano.

Za one koji ne znaju, kiwano, ili afrička rogata dinja, porijeklom je iz Afrike. Do 1930. godine bio je malo poznat izvan Afrike, nakon čega je uspješno kultiviran na području Novog Zelanda i Australije, gdje je i dobio svoje ime zbog sličnosti s kivijem. Kiwano je član iste obitelji kao i dinje, krastavci i tikvice, a s kivijem nije ni u kakvoj botaničkoj vezi. Meso kiwana je svijetlozelene boje i sadrži puno sjemenki. Čest je sastojak voćnih salata, a jede se sirov kada je potpuno narančast.

Zadovoljni su danas bili brojni Puljani kojima je, kako su nam rekli, bakalar prijao. "Ma super je, moram samo pitati tko nas to časti", rekla nam je jedna umirovljenica, dok je druga dodala da joj baš paše besplatna marenda. "Tu smo se najeli, sada ćemo do naše knjižnice umirovljenika nešto pročitati, družiti se… što će nam više", dobacila nam je druga. (Napisala i snimila B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter