"Istraditional" kao hommage istarskoj narodnoj pjesmi


Porinom nagrađeni album "Istraditional" Bruna Krajcara predstavljen je konačno jučer u Puli i to u Gradskoj knjižnici i čitaonici u kojoj je premijerno prikazan i novi spot "Široko more jadransko". Krajcar je cijenjeni i nagrađivani glazbenik čije su skladbe izvodili i drugi poznati glazbenici poput Josipe Lisac, Bobbyja Sola, Vlatka Stefanovskog ili Olivera Dragojevića. Poznat je po njegovanju istarske tradicijske netemperirane glazbe koja se ponekad naziva i hrvatskim bluesom, a uvrštena je i na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Otvarajući predstavljanje albuma direktorica knjižnice Nela Načinović citirala je recenzenta poznatog skladatelja Peru Gotovca koji je "Istraditional" nazvao "glazbenim uratkom koji se sluša s uzbuđenjem".

- Puno ima suradnika na ovom albumu, nijedna umjetnost nikada nije dio samo jednog čovjeka, a najljepše je kada se ostvari u suradnji s drugima, kazao je Krajcar koji je novi album opisao kao svojevrsni hommage istarskoj narodnoj pjesmi. "Istra je jedna oaza u srcu Europe koja baštini arhaično pjevanje kroz koje možemo čuti glasove naših djedova", kaže ovaj pulski glazbenik kojem je ovo drugi Porin, a prvog je osvojio 2009. za album "Mate Balota".

 Na albumu se nalazi i nekoliko pjesama nastalih prije ovog istarskog ciklusa.

Predstavljanje je počelo spotom "Puna je Pula", sastavljenim od fotografija Pule iz vremena Austrije, za koje je Krajcar zahvalio Elmu Cveku te zadovoljno konstatirao kako se u spotu one odlično sljubljuju s pjesmom.

O suradnji s Krajcarom govorio je David Ivić koji je likovno oblikovao album na čijoj se naslovnici vide crvena istarska zemlja, suhozid, maslina i more uz logotip "Croatian music identity". Ivić je rekao da je album fantastično produciran i pojasnio je da ovo nije album obrada nego je Krajcar uzeo stare pjesme i stvorio potpuno nove. Kako sve to zvuči prisutni moglo se osjetiti kroz pjesme "Brkica" i "Ne zna Tone" te kroz spot za pjesmu "Draga nam je zemlja".

- Suradnja s Krajcarom traje 15-ak godina, ali poznanstvo traje puno duže, prisjetio se pulski bubnjar i glazbeni pedagog Vedran Vojnić. Krčili su oni svaki svoj put, ali kako kaže Vojnić, u ovom nevelikom gradu svi se glazbenici moraju naći prije ili poslije. Krajcar je tako otvorio nepregledno polje kreativnog djelovanja što je privuklo Vojnića i druge glazbenike da s njim surađuju.

U pjesmi "Široko more jadransko" pojavljuje se još jedno veliko istarsko glazbeno ime i to Tamara Obrovac. Nju, Krajcara i ekipu koja svira na obali ali i na dnu mora, u crteže je pretvorio i animirao Saša Đuračić, još jedan pulski kreativac koji je stvorio zanimljiv spot.

U ime istarskog župana Valtera Flega prisutne je pozdravio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica koji je Krajcaru i njegovoj ekipi poželio još ovakvih figurica, referirajući se na prestižnu nagradu. Istaknuo je da Krajcar ima dvije bogomdane stvari: talent i dobru volju odnosno energiju da okupi ovakvu ekipu i napravi ovako nešto.

Na "Istraditionalu" su još surađivali i kontrabasist Nenad Mirt i gitarist Denis Razumović Razz koji čine Krajcarov prateći bend, a kao gosti nastupili su Tone i Alen Vitasović, Putokazi, Klapa Teranke, Kristina Jurman Ferlin, Martina Majerle, Antonio Fuček, Gabrijela Galant Jelenić, Igor Pamić i gitarist Boro Lukić. Album je objavio Aquarius Records, a producirali su ga, uz autora, Marijan Jelenić i Aldo Spada. (Mladen RADIĆ, Snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter