Istra: ZJZ ima još 300 doza cjepiva protiv tetanusa

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Svi oni koji su trebali zaštititi pacijente protiv tetanusa to su cjepivo do sada nabavljali preko Imunološkog zavoda u Zagrebu, no nakon što je zavod otišao u stečaj, pojavila se bojazan što će se dogoditi s dozama cjepiva protiv tetanusa i hoće li na kraju najvišu cijenu platiti pacijenti. Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak pojašnjava da će se odsad doze nabavljati preko veledrogerija.

- Sve smo liječnike informirali o stanju s cjepivom protiv tetanusa i distribuirali im onoliko koliko smo bili u mogućnosti isporučiti. Zasad svi cjepiva imaju, problema s dozama nemaju ni liječnici koji su dislocirani, a neki i dalje nama šalju pacijente na cijepljenje. Zavod raspolaže s još 300 doza cjepiva protiv tetanusa i svi su liječnici, bolnica i Zavod za hitnu medicinu primili obavijesti gdje i od koga u ovim uvjetima mogu nabaviti i naručiti nove doze cjepiva protiv tetanusa, ali i antitetanusni imunoglobolin, pojasnila je dr. Skopljak, uz napomenu da su imunoglobulin i do sada i liječnici i bolnica nabavljali sami.

- Koliko znam, neki su već krenuli u nabavku. Što se tiče ovog preostalog dijela cjepiva koje imamo, za sada ćemo ga distribuirati pulskoj bolnici, budući da ipak najveći broj pacijenata koje treba cijepiti protiv tetanusa završi u bolnici, kazala je dr. Skopljak i dodala da nitko nije ostao bez nužne doze i tko god je trebao dobiti cjepivo, bio je procijepljen. Naglasila je da je situacija pod kontrolom te da nema razloga za paniku.

- Ne može se dogoditi da nakon što Zavod iscrpi zalihe pacijenti ostanu bez doza jer smo na vrijeme sve obavijestili. Također, liječnici su dovoljno svjesni da znaju kako moraju zaštititi svoje pacijente. Vjerujem da neće biti problema. Što se tiče ostalog obaveznog cjepiva za djecu predškolske i školske dobi, kvartalno dobivamo određenu količinu koja je planirana i sada smo dobili za drugi kvartal i nemamo nikakvih naznaka da bi nekog cjepiva nedostajalo jer smo dobili sve ono što smo tražili. To su uglavnom cjepiva stranih proizvođača, zaključila je dr. Skopljak. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter