Istra želi Las Vegas, no želi li on nju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zoran Savicic, jedan od glavnih investitora koji planira u Istri sagraditi Las Vegas brend u sklopu kojeg bi se izgradio veliki konferencijski, zabavni, trgovacki i sportski centar, sastao se u Porecu s istarskim županom Ivanom Jakovcicem, iznijevši mu detalje oko projekta koji se od samog pocetka nalazi pod povecalom javnosti. Nakon sastanka, Jakovcic je rekao da je vrlo zadovoljan svime što je cuo, kazavši da se nada da ce americki investitori na kraju ipak odabrati Istru uz koju još konkuriraju i Dubrovnik, Šibenik i Zadar.

- Premda svi, kada se spomene Las Vegas, odmah pomisle na kockarnice, važno je reci da je to u sklopu ovog projekta na zadnjem mjestu, a glavni je cilj sagraditi veliki konferencijski i zabavni centar u sklopu kojeg bi se nalazili hoteli te razni trgovacki i sportski sadržaji. Takav nacin promocije je nešto što nam apsolutno treba za podizanje konkurentnosti našeg turizma. Vjerujem da cemo uspjeti pridobiti naklonost investitora i da cemo takav centar izgraditi u Istri.

- Mi bez problema u vrlo kratkom roku možemo izdati sve potrebne gradevinske i lokacijske dozvole, a u opticaju su one lokacije koje su prostorno-planski najspremnije, odnosno podrucje Poreštine, Vodnjana i Umaga, rekao je Jakovcic. Naglašava da investitori trebaju napraviti master plan, potrebne studije i osmisliti dizajn objekata, a u meduvremenu Županija odnosno lokalna samouprava može donijeti sve potrebne odluke.

- Radi se o iznimno snažnoj i atraktivnoj ponudi koju imamo na stolu i koju ne smijemo izgubiti, kazao je Jakovcic.

Na upit je li i Las Vegas brend na tragu pompoznih najava o gradnji Guggengeim muzeja o cemu je na istom mjestu takoder nedugo razgovarao s americkim investitorima, kazao je da je u poslovnom svijetu potrebno gurati na desetke i desetke projekta, da bi na kraju jedan uspio.

- Vrlo sam realan u ovom slucaju, a što se tice Guggenheima, nastavili smo razgovor s investitorima i vrlo cemo brzo izaci u javnost oko svih novosti koje imamo. Ja i dalje inzistiram da se sagradi jedan prepoznatljiv kulturni centar na Muzilu i da se u to ukljuce Brijuni, no zbog iskustva koje smo imali s medijima, odlucili smo biti malo tiši, rekao je Jakovcic i dodao da projekt Las Vegas ne ulazi u Brijuni rivijeru te da se ne planira gradnja na lokacijama u sklopu tog projekta.

Na pitanja novinara odgovarao je i rodeni Banjalucanin Zoran Savicic kazavši da u Las Vegasu živi vec 15 godina, a u bivšoj Jugoslaviji bio je vlasnik jedne od najvecih gradevinskih firmi. S obzirom na skepsu hrvatskih medija i dijela javnosti koji su njega i partnere vec prozvali bleferima, Savicic je rekao da mu nije jasno zbog cega takav otpor i negativno razmišljanje, dodajuci da ne može razumjeti ljude koji žive u ovoj zemlji, a ne žele joj dobro.

Na upit tko ce konkretno investirati milijardu i pol dolara kazao je da ce dio sredstava osigurati americki Hedge fond, a ostatak su privatne investicije, odnosno njegov i novac partnera. Po njegovim rijecima, ovaj projekt u Istri bio bi idealna prilika da se na svjetsku razinu podignu prepoznatljivi istarski proizvodi, poput vina, maslinovog ulja, hrane i turizma koji bi tako trajao 365 dana u godini.

Savicic je rekao da ce kroz mjesec do dva, investitori odabrati lokaciju, a projekt je, veli, dobio i cvrstu podršku Predsjednika Republike i potpredsjednika Vlade Ivana Domagoja Miloševica. Potvrdio je da se i dalje na temelju sklopljenog ugovora s Opcinom Barban na podrucju uvale Blaz, planira izgradnja klinicko-bolnickog centra.

Projekt je komentirala i predstavnica americkog Hedge fonda Jean Nikolich koja je skupa sa Savicicem stigla u Hrvatsku, rekavši da je Istra predivna i da joj se cini da bi mogla biti odabrana kao lokacija za realizaciju Las Vegas brenda. Naglasila je da Hedge fond ne bi nužno bio partner u projektu ali bi vjerojatno bio vodeci investitor. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Jakovcic: I meni ovo zvuci bombasticno

- I za mene sve ovo zvuci jako bombasticno, osobito jer je rijec o investiciji od milijardu i pol dolara i 50-ak tisuca posjetitelja, odgovorio je Jakovcic na pitanje koliko je po njemu projekt realan. "No, svijet funkcionira drugacije i ako Istra želi biti konkurentna u svijetu koji se mijenja i mi se moramo mijenjati. U protivnom cemo ostati samo jedna prosjecna i relativno nepoznata i nebitna destinacija", zakljucio je.

 


Podijeli: Facebook Twiter