Istra želi britanske turiste dubljeg džepa

S turističkog sajma u Londonu
S turističkog sajma u Londonu

Da Britanci sve manje osjećaju krizu, osjetilo se i prošlog tjedna na jednoj od najvećih svjetskih turističkih burzi na svijetu World Travel Marketu u Londonu. Tom je prilikom, naime, najavljeno da će sljedeće godine Britanci više putovati i trošiti, pa tako i u Hrvatskoj gdje se već naredne godine očekuje pet do deset posto više britanskih gostiju.

Prema svim najavama početne prodaje za narednu sezonu britanski turoperatori koji prodaju Hrvatsku bilježe porast prodaje, Doduše, kako nam objašnjava direktorica Hrvatske turističke zajednice, donedavna direktorica predstavništva HTZ-a u Londonu Meri Matešić, riječ je zasad o malim brojkama. Međutim, one su već sada dobar pokazatelj.

Inače, ove je godine u Hrvatskoj zabilježeno gotovo 300.000 dolazaka britanskih gostiju već u prvih devet mjeseci ove godine. U Istri ih je u prvih deset mjeseci ove godine bilo 53,6 tisuća i ostvarili su 360 tisuća noćenja što je plusu od 12, odnosno osam posto. Takve se brojke mogu zahvaliti novim avio linijama iz Velike Britanije na pulski aerodrom, prije svega Jet2Coma koji najavljuje i dvije nove linije za iduću godinu - za Leedes i Glasgow.

Doduše, nitko ne bi trebao očekivati da će se Britanci u Hrvatsku, a pogotovo ne u Istru vratiti u istom broju kao 80-tih godina kada je Jadran bio jedno od njihovih omiljenih odmorišta, prije svega zbog iznimno jeftinih aranžmana. Kako se moglo čuti na ovom sajmu iz hrvatskih turističkih krugova koji su se predstavljali Britancima, to je vrijeme već odavno prošlo.

Naime, hrvatski hotelijeri, prije svega oni istarski više ne žele svoje kapacitete prodavati po cijenama koje traže britanski turoperatori, a koje su mnogo niže od onoga što oni trenutno mogu zaraditi. Istra želi britanske turiste, ali one koje zanimaju posebni proizvodi i koji su spremni više potrošiti. (Piše Barbara BAN)

CIJELI TEKST U PRILOGU TREZOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter