Istra želi biti predvodnica u energetskoj neovisnosti

Radionica o energetskoj učinkovitosti u Balama
Radionica o energetskoj učinkovitosti u Balama

- Istra želi postati predvodnica u energetskoj neovisnosti u Hrvatskoj i naš je cilj 2030. godine biti CO2 neutralna županija. U planu nam je, nakon sustavne analize, donošenje tzv. Zelenog plana, kojim ćemo definirati aktivnosti, mjere i smjernice za stavljanje u funkciju svih naših raspoloživih alternativnih izvora energije te učinkovitijeg gospodarenja energijom, rekao je istarski župan Valter Flego danas na otvorenju radionice u Balama na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koja se održava u sklopu europskog projekta Alterenergy.

On smatra ključnim podizanje svijesti građana o učinkovitijem raspolaganju energijom te ulogu javnog sektora koji mora pružiti pomoć poljoprivrednicima, poduzetnicima i obrtnicima u korištenju raspoloživih resursa čime bi se uštedjela i novčana sredstva. Jedan vid pomoći je podrška Županije te županijskih tvrtki i agencija kad je u pitanju dokumentacija za natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti ili, primjerice, onih resornog ministarstva.

Dvodnevna radionica namijenjena je djelatnicima javnog sektora, a kako je najavio pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan, planirane su još dvije, u Buzetu i Novigradu, za privatni sektor i građane.

Strateški projekt Alterenergy (Energy Sustainability for Adriatic Small Communities – Energetska učinkovitost za male zajednice na Jadranu) financiran je iz programa IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. Oslanja se na 12,5 milijuna eura ukupnog proračuna i želi pridonijeti ciljevima Europske unije o klimi i energiji odnosno direktivi "20-20-20" kroz promociju energetske održivosti u malim zajednicama Jadrana, jačajući njihovu sposobnost planiranja i upravljanja integriranih akcija za štednju energije i njezinu proizvodnju iz obnovljivih izvora. Navedenoj direktivi podliježu sve zemlje članice, a ona podrazumijeva povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora na 20 posto do 2020., povećanje energetske učinkovitosti za 20 posto i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto.

Istarska županija je jedan od 17 partnera, iz osam država, koja sudjeluje u projektu, a odobren joj budžet u iznosu od 478.271 eura. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter