Istra zahtijeva Plomin 3 na plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studija utjecaja na okoliš rekonstrukcije Termoelektrane Plomin, odnosno zamjene postojece TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povecanja kapaciteta, ide na daljnju doradu, odluceno je u cetvrtak na sastanku savjetodavnog strucnog povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš Plomina 3, kojim je predsjedao Davor Škrlec, zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode.

Izradivac projekta Ekonerg Zagreb ima rok od 30 dana za uskladivanje Studije s primjedbama i zahtjevima iznesenima na sjednici.

Tu smo informaciju dobili od istarskih predstavnika u povjerenstvu - procelnika županijskog Odjela za održivi razvoj Josipa Zidarica, labinskog gradonacelnika Tulija Demetlike i kršanskog nacelnika Valdija Runka.

Istarska županija, Grad Labin i Opcina Kršan, naime, ustraju na zahtjevu za uskladivanjem sa županijskim prostornim planom, koji predvida plin kao energent i elektranu snage do 350 megavata, a ne ugljen i pogon od 500 megavata. Takoder, traži se da prije izdavanja gradevinske dozvole budu izradene zasebne studije utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi buduceg dalekovoda od 400 kilovolti te tople vode iz postrojenja za hladenje koja ce se ispuštati u more izvan Plominskog zaljeva.

- Samo se djeci može govoriti da je izgradnja novog bloka termoelektrane Plomin zapravo rekonstrukcija postojeceg, starog bloka. To je igra rijecima. Za mene je to nova termoelektrana, koja ce ukupno imati snagu 710 megavata, iako je prostornim planom predvideno najviše 335 megavata. Mi, na lokalnoj razini, osjecamo da država sa svojim mišljenjima zaobilazi istarsku regionalnu i lokalne vlasti, kazao je Demetlika na poprilicno burnoj sjednici.

- Ako plina sada ima, a koristi ga i Rockwool, ne vidimo zašto ga ne bi mogao koristiti i Plomin 3, porucio je Zidaric i podsjetio na zakonsku odredbu prema kojoj Hrvatska do 2015. ne smije razmatrati niti graditi TE na ugljen, te napomenuo da pogon na ugljen nije uskladen s Prostornim planom Istarske županije, na koji je nekadašnje Ministarstvo prostornog uredenja i graditeljstva dalo svoju suglasnost. (R. SELAN i B. MRVOŠ PAVIC/NL)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter