Istra za štetu od suše dobila tek 2 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcini Barban dodijeljena je najveca odšteta za lanjsku sušu u Istarskoj županiji, cak 465.410 kuna od gotovo dva milijuna kuna pomoci koliko je Vlada usmjerila u Istru krajem prosinca.

Kako nam je rekao Silvio Matic, županijski koordinator za elementarne nepogode, taj je iznos podijeljen 1.371 fizickoj i pravnoj osobi u sedam opcina i Gradu Vodnjanu.

- Država je isplatila naknade za štete u poljoprivredi koje su se kretale od 60 do sto posto, i to jugoistocnoj Istri, koja je posebno stradala u lanjskoj suši. Znamo da Ministarstvo poljoprivrede priprema još jednu naknadu za 30 do sto posto štete na poljoprivrednim kulturama, no ne znamo kako ce se i kada to isplatiti, rekao je Matic.

Elementarnu nepogodu je nakon izrazito dugotrajnog sušnog perioda od travnja do rujna prošle godine proglasilo osam jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji, a ukupne štete na poljoprivrednim kulturama iznosile su 66,8 milijuna kuna. No Vlada je za naknadu štete na razini cijele države izdvojila tek 30 milijuna.

Nakon preliminarnih procjena, na terenu je verificirana najveca šteta u opcini Ližnjan, 17,8 milijuna kuna, zatim u Barbanu, 12,9 milijuna, te u Vodnjanu, gotovo 11 milijuna kuna. Sve ostale jedinice lokalne samouprave, tocnije opcine Pican, Marcana, Svetvincenat, Kršan i Žminj, imale od sedam do tri milijuna kuna štete.

Prilikom isplata je najbolje prošao Barban, zatim Ližnjan, kojem je dodijeljeno 412 tisuca kuna, Vodnjanu su pripale 352 tisuce, Žminju gotovo 235 tisuca kuna, Marcani gotovo 187 tisuca, Kršan je dobio oko 145 tisuca, Pican 87 tisuca, a Svetvincenat 76 tisuca kuna.

- Svi pratimo vremenske prognoze i vidimo da meteorolozi iznova najavljuju toplo i sušno proljece i ljeto, što nimalo nije dobro za poljoprivrednike. Jedino rješenje bilo bi izgraditi sustav za navodnjavanje na razini županije, što se najavljuje vec godinama, ali iziskuje toliko novca da se nece moci realizirati bez inozemne financijske pomoci, rekao je barbanski nacelnik Denis Kontošic. (P. SOFTIC MEHMEDOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter