Istra za projekte ocekuje više od milijun eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je kandidirala 35 projekata na posljednji natjecaj IPA Slovenija-Hrvatska koji je zakljucen 16. travnja, a ciji ce rezultati biti poznati za šest do sedam mjeseci.

- Ukoliko bi svi projekti prošli, u Istru bi stiglo šest milijuna eura, ali racunamo, kao i u prethodna dva natjecaja, na deset posto od 12 milijuna eura, kolika je ukupna vrijednost projekta. U Istarskoj županiji ocekujemo izmedu 1,2 i 1,9 milijuna eura za 17 projekata u kojima sudjeluju županijske institucije. Projekt IPA Slovenija-Hrvatska je izuzetno važan i Istra ocekuje velika sredstva i iz strukturnih fondova nakon ulaska Hrvatske u EU, kazao je Oriano Otocan, procelnik županijskog Odjela za medunarodnu suradnju i europske integracije, na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu Europskog tjedna.

Najznacajniji i financijski najteži medu kandidiranim projektima je "Revitas II", vrijedan 843 tisuce eura, a odnosi se na revitalizaciju istarskog zaleda i turizma na tom podrucju. U sklopu ovog projekta otvorit ce se kuca fresaka u Dragucu.

O projektu "Parenzana Magic", teškom 510,8 tisuca eura, govorio je direktor, procelnik županijskog Odjela za turizam Branko Curic, koji je istaknuo da se Parenzana može poceti komercijalno iskorištavati. - Iduce godine planiramo uvesti turisticki vlak na toj trasi te organizirati maraton, najavio je.

Medu važnijim projektima istaknut je "ŽIVO!-Život-voda!", vrijedan 587 tisuca eura, a tice se zaštite kraškog vodonosnika i kraških izvora na pogranicnom podrucju Slovenije i Hrvatske. U sklopu projekta "PUT-UP Istre", prvog s temom prostornog planiranja, revidirat ce se prostorni dokumenti radi ucinkovitog upravljanja prostorom. IDA u posljednjem natjecaju IPA-e sudjeluje sa sedam projekata, dok je Natura Histrica kandidirala njih cetiri, kojima kani poboljšati upravljanje zašticenim podrucjima. Medu tim projektima istice se "Triton" (457 tisuca eura), a govori o "podmorskom kraljevstvu prirodne i kulturne baštine Istre". (M. VERMEZOVIC IVANOVIC, snimio M. MIJOŠEK)

Bogat Europski tjedan

Istarska županija obilježit ce Europski tjedan nizom manifestacija koje su pocele u srijedu EU projektom "INFIORE" u OŠ Monte Zaro, a traju sve do cetvrtka, 10. svibnja. U pulskom kinu Valli danas pocinju šestodnevni Dani europskog filma, u petak ce se u Županijskoj gospodarskoj komori u 10 sati održati javna rasprava o sufinanciranju poduzetnickih projekata sredstvima EU-a. Projekt "AGRI TWIN" odvija se u Medulinu u subotu i nedjelju. U nedjelju ce u 11 sati u Šijanskoj šumi u Puli biti predstavljen projekt "DIVA", a projekt "KEY Q" u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, kao i u poreckoj Turisticko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanica. Usto, održat ce se i niz seminara i radionica vezanih uz europrojekte.


Podijeli: Facebook Twiter