Istra za Amerikance u vrhu, kod kuce u zapecku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put u povijesti Istra je ostala bez ijednog Turistickog i Plavog cvijeta, dvije znacajne godišnje turisticke nagrade koje su se dodjeljivale prošlog tjedna na Danima hrvatskog turizma u Šibeniku.

Tek je 18 turistickih nagrada, od njih oko 120, ove godine došlo u Istru, a njihovi dobitnici jucer su se okupili na prijemu u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula.

Rijec je o nagradama Hrvatske turisticke zajednice Plavi i Zeleni cvijet, kojima se nagraduju najuredenija primorska i kontinentalna turisticka mjesta te pojedinacni elementi turisticke ponude poput plaža, atrakcija, parkova i ostalih, Covjek-kljuc uspjeha u turizmu, zatim nagradi Adrian za najbolje male i obiteljske hotele, te nagradi Turisticki cvijet kvalitete za Hrvatsku, koju dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska radio-televizija (HRT).

Zanimljivo je da je od tih 18 nagrada samo jedna otišla u ruke turistickim mjestima, i to Grožnjanu, koji je dobio Zeleni cvijet sa zlatnim predznakom i time obranio cast turisticke Istre u Šibeniku.

To bi znacilo da u svim kategorijama obje nagrade za primorska turisticka mjesta Istra nije bila dovoljno dobra. Jedina utješna nagrada dodijeljena je Fažani, koja je u Plavom cvijetu dobila posebno priznanje za pomak u uredenju.

Istra nema svoj turisticki lobi

Turisticki djelatnici iz Istre, koji su u malom broju ipak bili u Šibeniku, bili su neugodno iznenadeni te su se pitali je li moguce da na finalnoj veceri dodjele nagrada, kada se dodjeljuju nagrade najboljima, Istrana nije bilo.

U turistickim se kuloarima u Istri vec duže vrijeme neslužbeno može cuti da ih je sve teže osvojiti zbog jakog dalmatinskog lobija zbog cega su Istrani u zadnjih nekoliko godina sve nezainteresiraniji, a neki cak spominju i da komisije pri ocjenjivanju nisu u potpunosti objektivne.

Na to upucuje i Tullio Fernetich, poznati istarski hotelijer, koji vec godinama dobiva Turisticki cvijet za svoj mali obiteljski hotel San Rocco u Brtonigli. Ove je godine ponovno dobio posebno priznanje za svoj hotel u toj akciji, ali ga žalosti što mu se na bini nije pridružilo još Istrana.

- Što se tice samih destinacija i nagrada koje nisu dobile, osim Grožnjana, smatram da tu krivnju nose i gradonacelnici, koji su po novom u Zakonu o turistickim zajednicama predsjednici TZ-a, a cesto im turizam bude na cetvrtom ili petom mjestu po prioritetima, a direktori TZ-a postaju samo referenti. Stoga se dogada to što se dogada, odnosno tim se nagradama i prisutnosti na najvažnijim turistickim dogadajima u zemlji ne pridaje važnost, objašnjava Fernetich.

Ocito je to bio slucaj ove godine kada je u pitanju HTZ-ova nagrada Plavi cvijet. Naime, iako od direktora HTZ-a Nike Bulica nismo dobili komentar na to kako to da je Istra tako malo zastupljena u nagradivanju, u HTZ-u smo mogli cuti da su za to "krive" same destinacije, odnosno županijski TZ koji ih nije dovoljno motivirao za akciju. Poznato je da se za akciju Plavi cvijet destinacije moraju kandidirati županijskom TZ-u koji tada odabire najbolje i dalje te kandidature prosljeduje HTZ-u.

Ove godine u istarski TZ stigle su tek cetiri kandidature, i to Umaga, Pule, Vrsara i Fažane. Pitanje je zašto se nisu kandidirali Rovinj, koji je uz Porec s dva Plava i cak osam Turistickih cvjetova osvojio najviše cvjetova - pet Plavih i cetiri Turisticka, zatim Novigrad ili Rabac, koji su mogli konkurirati za nagradu. Porec nije mogao jer je nagradu osvojio lani pa sada mora pauzirati dvije godine. Gradonacelnici navodno nisu pokazivali interes jer su ili ostali nezadovoljni što u prijašnjim ocjenjivanjima nisu dobili neku od nagrada ili pak sve to skupa smatraju bespotrebnim troškom, iako to nitko javno ne želi reci.

Dok se Plavi cvijet može pravdati nezainteresiranošcu istarskih destinacija, koje su nekad prije za tu istu nagradu priredivale prave fešte na svojim trgovima, cudi pak što Istre nema nigdje kada je u pitanju Turisticki cvijet za koji se destinacije ne kandidiraju nego ih, neovisno o tome, ocjenjuju strucnjaci iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s HGK-om i HRT-om, i to drugu godinu zaredom.


Za Lonely Planet - Istra medu top 10

Mnogima je bilo cudno da od 21 nagrade za primorske destinacije niti jedna nije došla u Istru, najturistickiju hrvatsku regiju, koju svi uvijek izdvajaju po kvaliteti smještaja, javne turisticke infrastrukture, atrakcija, ponude. To su joj vec priznali poznati turisticki vodic Lonely Planet, koji ju je uvrstio medu najpoželjnije destinacije svijeta za putovanja u 2011., a da ne spominjemo sve ostale medunarodne nagrade koje dobiva svake jeseni i zime, poput one Diners Cluba i ADAC-a. (Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter