Istra vodeća po broju ranjenih i ubijenih dupina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su u proteklih mjesec dana na istarskim plažama pronađene tri lešine dupina od kojih je jedan upucan, Istra je, prema službenim podacima, "otela" primat Dalmaciji u ranjavanju i ubijanju strogo zaštićenih dobrih dupina. Tri od ukupno pet takvih slučajeva dogodila su se u Istri dok su se prijašnji slučajevi ranjavanja dupina oružjem dešavali na srednjem i južnom Jadranu. No, vječito je pitanje - jesu li pronađeni i kažnjeni počinitelji koji su smanjili populaciju predvodnika hranidbenog lanca u moru.

Od policijske uprave Istarske županije saznajemo da su više osoba uključili u kriminalistička istraživanja, no od 2007. godine samo su dvije osobe dobile prijavu: 56-godišnjak s područja Cerovlja prijavljen je zbog uznemiravanja dobrih dupina (što može značiti i gađanje puškom) dok je dvije godine kasnije 49-godišnjak iz Umaga dobio prijavu jer je zaštićenu kornjaču glavatu želvu držao u restoranskom akvariju.

Ministarstvo za zaštitu okoliša i prirodu na godinu zaprimi četrdeset poziva iz Istarske Županije radi uznemiravanja zaštićenih životinjskih vrsta, a tek mali dio odnosi se na morske životinje, stoji u službenom odgovoru. Kod Barbarige je 2008. godine pronađen ustrijeljeni dupin dok su još dvije lešine bile u suviše raspadnutom stanju da bi se utvrdio uzrok smrti. U posljednje četiri godine pronađeno je još desetak uginulih dupina. Najprije je isplivao leš dupina probodenog harpunom u uvali Budava, tri su se najvjerojatnije ugušila u ribarskoj mreži dok se za četiri nije mogao pronaći uzrok. A posljednja dojava stigla je iz Zelene lagune kod Poreča.

- Netko tko nađe zaštićenu životinju, treba dojaviti policiji, jedino tako možemo nešto napraviti da se smanji ulazak dupina u mreže. Ako ribarima dupini smetaju, a oni ne dojavljuju, bit će im još gore, rekla je Martina Đuras, docentica s Veterinarskog fakulteta koja obavlja obdukcije. Saznajemo da je naknadnim rendgenskim pregledom utvrdila da je dupin iz Zelene lagune upucan sedam, a ne šest puta kako je navedeno u prvom priopćenju. Daljnje korake nakon obdukcije trebala bi poduzeti policija kojoj Đuras šalje službene izvještaje, kao i Zavodu za zaštitu prirode i srodnom ministarstvu.

- Ribar je oduvijek u sukobu s delfinom. Pogotovo u posljednjih par godina uz kod Istre, ima ih na tisuće i rade štetu, ali do sad nije bila praksa da se uzme puška u ruke, rekao je Tonči Trebižan, predsjednik ceha ribara Istarske županije, koji ne vidi rješenje za dupine jer nemaju prirodnog neprijatelja, ima ih sve više dok ribe, prema njegovim riječima, ima sve manje. Dodaje kako ih je "lipo viditi, ali boje ne sresti" jer lijeka nema, dupin pojede barem 20 kilograma ribe dnevno, a "ribari neće dobiti odštetu kao i vinari zbog suše".

- Mi ne tvrdimo da bi delfine trebalo istrijebiti, ali za njihovu zaštitu ima šoldi, a za nas ribare ništa, zaključuje Trebižan i dodaje da bi trebalo utvrditi točan broj populacije.

Đuras kaže da zakonski mehanizam odštete postoji, ali nitko ne prijavljuje štetu od dupina.

- Ako vam zaštićena životinjska vrsta napravi štetu, možete dobiti naknadu od Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode kao i kad vam vuk pojede ovcu, kaže Đuras, a varanje isključuje jer uvid obavljaju stručnjaci. Smatra da u Jadranu može živjeti daleko više dupina negoli ranije jer je njihova populacija bitno smanjena, a kad nestanu dupini nestat će i ribe. (Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter