Istra uzor suživota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je situacija neusporedivo bolja nego pocetkom devedesetih, još uvijek je potrebno mnogo uciniti da se na Balkanu stvori mjesto suživota i meduetnicke snošljivosti, istaknuli su danas na Brijunima sudionici V. medunarodne konferencije "Nacionalno i meduetnicko pomirenje, vjerska tolerancija i ljudska prava na Balkanu".

"Na Balkanu još uvijek traje latentna kriza, situacija je daleko od stabilnosti posebno na Kosovu, Bosni i Hercegovini i Makedoniji", upozorio je istaknuti japanski diplomat Takehiro Togo, predsjednik Akademskog savjeta Europskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN-a, koji je organizirao konferenciju u suradnji s vladom Japana i Istarskom županijom.

Ovogodišnja konferencija posvecena je medunacionalnim, meduetnickim i meduvjerskim odnosima te ljudskoj sigurnosti na Balkanu, s naglaskom da razlike u nacionalnoj i etnickoj pripadnosti, kulturama i jezicima trebaju biti moralna i humana vrijednost, koja mora imati svoj odraz u pomirbi ljudi i naroda Balkana.

Istarski župan Ivan Jakovcic kazao je da tolerancija, dijalog i mir nemaju alternative. "Živimo u vrijeme ekonomske krize i još nije jasno na koji ce se nacin svi konflikti koji su poceli u devedesetim riješiti, ali vjerujem da na Balkanu rata više nece biti", kazao je župan.

Borislav Vuckovic iz Ureda predsjednika, citirajuci Stjepana Mesica, kazao je da bi Istra po svojoj toleranciji, trpeljivosti i gostoljubivosti morala biti uzor drugim regijama. Da je Istra tolerantnija od ostalih dijelova Hrvatske, smatra i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak Slobodan Uzelac.


Podijeli: Facebook Twiter