Istra uspješno kroči "Putevima vina"

Sudionici manifestacije mogli su se uvjeriti kako izgleda uspješna istarska vinska priča u vinariji Degrassi (M. MIJOŠEK)
Sudionici manifestacije mogli su se uvjeriti kako izgleda uspješna istarska vinska priča u vinariji Degrassi (M. MIJOŠEK)

"Nismo se našli samo da ocijenimo ova vina, već da o vinima pričamo, da prema svakome zauzmemo neki stav i iznesemo svoje dojmove, da se s vinom družimo. U Istru nismo došli slučajno - ovdje smo zatekli odličnu priču o suradnji, koja pomalo nedostaje ostalim dijelovima Lijepe Naše.

Nakon pet godina ovakvih okupljanja možemo konstatirati da se kakvoća vina uvelike popravila. Na međunarodnom tržištu možda se ne možemo tući lokomotivama, ali vinima možemo!"

Konstatirao je to Franjo Francem, predsjednik ocjenjivačkog žirija, otvarajući završnu degustaciju pete manifestacije "Putevima vina" u umaškom hotelu Sol Garden Istra.

Na kušanje je ponuđeno 31 vino koliko ih je ove godine konkuriralo za ocjenu najboljeg izvoznog potencijala odnosno omjera cijene i kvalitete. Odgovornost odabira najboljih preuzela su, uz Francema kao predsjednika žirija, još četiri člana: enolozi Ivanka Rosati i Miljenko Bošnjak te vinski novinari Vito Andrić i Dušan Jelić.

Pred početak završne degustacije sudionike i uzvanike je pozdravio direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević, koji je između ostalog rekao da je danas u istarske vinske ceste uključeno 130 vinarija i vinskih podruma, koje godišnje obiđe 140.000 posjetitelja.

Svi sudionici manifestacije "Putevima vina", koja je u Savudriju i Umag u svom petom izdanju došla nakon Iloka, Belja, Brodskog Stupnika i Imotskog, mogli su se zorno uvjeriti kako izgleda jedna uspješna istarska vinska priča posjetom vinariji Degrassi u Savudriji. Moreno Degrassi i njegov nadahnuti sommelier i story teller Siniša Škaberna proveli su goste i kroz pogone vinarije i kroz okuse nekih od dvadesetak etiketa Degrassijevih vina, koja nastaju od čak 16 različitih sorti grožđa.

Ovu manifestaciju organizira udruga Mediterra i njen predsjednik Miroslav Mirković, a glavna joj je svrha promocija hrvatskih vina na inozemnim tržištima. U predstojećem razdoblju odredište pojačanih promotivnih akcija za hrvatska vina bit će Poljska, pa je stoga i na ovogodišnjoj manifestaciji istaknuto da je Poljska zemlja-partner. Predstavljao ju je Domagoj Nobilo, koji je u Gdanjsku ima tvrtku za plasman hrvatskih vina, za koja vlada veliko zanimanje jer Poljaka ima 40 milijuna, a poljska proizvodnja vina gotovo da i ne postoji.

Pobjednici

Pobjednici pete manifestacije "Putevima vina" su: u kategoriji bijelih vina s cijenom do 7 eura za botilju Sauvignon blanc Daruvar iz 2011., najbolje bijelo vino s cijenom preko 7 eura je Traminac Ilok iz 2011., među crnim vinima do 7 eura pobjednik je Syrah Korlat iz 2009., a najbolje crno vino skuplje od 7 eura je Stina plavac mali Majstor iz 2009. godine. Žiri je dodijelio i jedno posebno priznanje za vino Triptih iz ledene berbe vinarije Bodren, iz 2011. godine. (piše D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter