Istra u velikom projektu zaštite pitke vode

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Zaštita resursa pitkih voda, zajedničko planiranje upravljanja vodnim resursima i poboljšanje vodoopskrbe ciljevi su međunarodnog projekta DRINKADRIA - "Umrežavanje radi opskrbe pitkom vodom i zaštite vodnih izvora u Jadranskoj regiji", koji se provodi u osam zemalja jadransko-jonske regije. Među 17 partnera su i dva istarska - Istarska županija i Istarski vodovod Buzet, čiji su predstavnici na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Buzetu predstavili dosadašnje rezultate.

Projekt od 6,6 mil. eura

Projekt je težak 6,6 milijuna eura, od čega na četiri hrvatska partnera otpada više od milijun eura, od toga na Istarsku županiju oko 180.000, a Istarski vodovod oko 610.000 eura. DRINKADRIA se sufinancira sredstvima Europske unije kroz program IPA ADRIATIC 2007-2013. Započeo je u prosincu 2013. godine i trajat će do ožujka 2016. godine. Uključene su partnerske institucije iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke.

Opredjeljenje Istarske županije je da bude zelena regija u punom smislu te riječi, a to, između ostalog, naglasio je župan Valter Flego, podrazumijeva i činjenicu da se želi odgovorno upravljati prirodnim resursima.

- Voda je jedan od najvažnijih resursa u Istri, a smisleno, plansko upravljanje vodnim resursima naša je odgovornost. Stoga se ovaj projekt koji je posvećen tom cilju, odnosno zaštiti izvorišta pitke vode, uklapa u zelenu regiju. Činjenica je da je Istarska županija u Hrvatskoj najuspješnija u predpristupnom razdoblju. Od 2008. godine do danas Istra je za ekologiju povukla oko 11,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, istaknuo je Flego.

Istarska županija će projektom u potpunosti osigurati izradu "Programa sanacije unutar zona sanitarne zaštite Istarske županije za postojeće građevine i postojeće djelatnosti". Obveza izrade tog programa definirana je zakonskom regulativom Hrvatske.

- Namjera je bila u domeni zaštite voda i vodoopskrbe objediniti sve relevantne partnere; Istarski vodovod Buzet, Istarsku županiju te suradničke tvrtke Hrvatske vode i Istarski vodozaštitni sustav Buzet. Uz Županiju i Vodovod među hrvatskim partnerima su Hrvatski geološki institut i Građevinski fakultet Rijeka. Osnovni cilj cijelog projekta je unapređenje zaštite voda na cijelom projektnom području, koje je jako veliko s obzirom da sudjeluje osam zemalja. Cilj je i unaprijediti vodoopskrbu, posebno u segmentu smanjenja gubitaka vode u mreži kako bi imali veće potencijale u samim vodnim resursima, rekla je voditeljica projekta u Istarskoj županiji Ljiljana Dravec.

Kvalitetna mreža

Projektom DRINKADRIA Istarski vodovod Buzet, najveći isporučitelj vode za piće u Istri koji spada u red većih isporučitelja u Hrvatskoj, realizirao je drugu fazu pilot-projekta "Kontrolnim vodomjerima do više vode". U sklopu prve faze montirao je 145 zonskih i kontrolnih vodomjera te uložio 1,45 milijuna kuna vlastitih sredstava. U sklopu druge faze, koja je realizirana EU sredstvima, dobavljeno je i montirano 344 kontrolnih vodomjera. - Sustav je parametriziran u pušten u rad, istaknula je Marija Brajković, voditeljica projekta u Istarskom vodovodu. Namjera je kroz neke druge projekte nabaviti još stotinjak kontrolnih vodomjera.

Projektom DRINKADRIA Istarski vodovod je pustio u rad sustav za daljinsko očitavanje kontrolnih vodomjera i povezao se sa sustavom daljinskog upravljanja radi smanjenja gubitka vode, smanjenja utroška energije, a time i troškova proizvodnje vode te troškova poslovanja, radi sigurnije opskrbe potrošača.

- Koristi projekta "Kontrolnim vodomjerima do više vode" su višestruke od poboljšanog praćenja distribucije vode u zonama, praćenja mogućih gubitaka u mreži prema količinama i prema noćnoj potrošnji, do povećanja razine točnosti mjerenja, izjavila je direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina.

Istarski vodovod ima svega oko 17 posto gubitka vode u mreži, po čemu je daleko ispod hrvatskog prosjeka, koji se kreće oko 40 posto, no ipak osnovni cilj je daljnje smanjivanje gubitaka vode unutar sustava jer se time smanjuju i količine zahvaćene vode.

- Cilj je gubitak svesti na što manju moguću mjeru što bi ovim projektom trebali postići jer je kontrola gubitaka dnevna, a isto tako je smanjeno i vrijeme otklona kvarova, rekla je Šuperina. Od početka iduće godine, prema novom Zakonu o vodama, koncesija će se plaćati na zahvaćenu vodu, a ne na fakturiranu te bi se projektom daljinskog očitavanja zonskih i kontrolnih vodomjera značajno smanjilo troškove.

O značenju programa sanacije unutar zona sanitarne zaštite Istarske županije za postojeće građevine i postojeće djelatnosti, govorila je članica projektnog tima izrađivača Tatjana Vlahović, dok je direktor tvrtke Control engineering Boris Jakovac demonstrirao sustav daljinskog očitavanja kontrolnih vodomjera u Istarskom vodovodu Buzet.

Istra perjanica

DRINKADRIA je samo jedan u nizu uspješnih EU projekata koji se realiziraju u Istri, a s ciljem korištenja i unapređivanja infrastrukture, istaknuo je Siniša Širac iz Hrvatskih voda. - U Istri ne treba nikoga uvjeravati u imperative zaštite voda. Istarska županija je to prepoznala, u tijeku je realizacija najvećeg pojedinačnog projekta u Hrvatskoj na području zaštite voda sa sredstvima EU-a, a to je Poreč, slijedi Rovinj tijekom ove godine i vjerojatno krajem ove ili početkom iduće Umag. Prema tome idemo dinamikom kojom Istra daleko najviše prednjači u Hrvatskoj, poručio je Širac. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter