Istra u srcu Vojvodine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rodna kuca bana Josipa Jelacica u Petrovaradinu, starom gradu Novog Sada, od studenog je postala i okupljalište vojvodanskih ljubitelja istarskih delicija - vina, sira, pršuta, maslinova ulja, maslina, slanih sardela... Naime, upravo je u toj kuci biznis pokrenuo Porecan Edvard Galijot i time prakticki postao predvodnik istarskih poduzetnika koji su medu prvima u Vojvodini pokrenuli svoj biznis.

- Osnovao sam tvrtku pod nazivom Istra Nova, koja je ujedno turisticka agencija koja ce dovoditi srpske goste u Hrvatsku u pred i posezoni. Bavim se i nekretninama, veleprodajom i maloprodajom istarskih vina te istodobno u ovom prostoru organiziram degustaciju istarskih specijaliteta, objašnjava nam ovaj poduzetnik koji se za Vojvodinu odlucio prije svega jer je i otprije vezan uz taj kraj. Naime, njegova je supruga iz Kikinde, a i sam je studentske dane proveo u Subotici.

- Imam firmu u Porecu koja se bavi distribucijom vina, medutim zbog nedostatka posla u Istri odlucio sam se na ovaj korak. Novi Sad je veliko tržište i pruža vece mogucnosti no što sam ih imao u Istri.

Što se pak tice turisticke price, odnosno dovodenja srpskih turista u Hrvatsku, i to prije svega u Istru, veli da ce zapravo prve grupe krenuti vec ove predsezone i vec je složen itinerar za predstojecu Vinistru. Uz to hrvatske ce goste iz Zaprešica i Istre dovoditi u Vojvodinu, gdje se upravo obnavlja zgrada te rodne kuce u kojoj se smjestila istarska konoba, a Galijot ju je sasvim slucajno našao dok je tražio prostor u Novom Sadu.

Ta kuca, koja je dosad bila u prilicno lošem stanju, sagradena je 1745. i slovi kao najznacajnija i najljepša barokna gradevina u Petrovaradinu. Obnovu je kocilo zapravo samo vlasništvo zgrade, koje je u privatnim rukama, a ti su privatnici raseljeni po svijetu.

Ocito je dolazak ovog Porecana pokrenuo citavu pricu jer je sam više puta inzistirao na obnovi derutne zgrade. Kada ona za nekoliko mjeseci bude zasjala novim sjajem, sigurno ce biti još veci magnet za domace i strane turiste. (Piše Barbara BAN; snimio Danijel SOLDO/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter