"Istra u Splitu" s tri pulska nakladnika


Mediteranski festival knjige (mfk), cjeloviti je festival knjige, čije će se prvo izdanje, uz slobodan ulaz, održati u velikoj dvorani Gripe u Splitu od danas do nedjelje 7. svibnja te tako po prvi put u Dalmaciji, na jednom mjestu, udružiti izdavače knjiga, autore i sve ljubitelje pisane riječi.

Na festivalu će sudjelovati više od 60 nakladnika iz Hrvatske, bit će predstavljeno više od 10.000 novih naslova, a tijekom pet dana trajanja festivala, uz panel diskusije, susrete s autorima i promocije novih naslova, posjetitelji će imati priliku i nabaviti knjige po promotivnim cijenama.

Pod zajedničkim naslovom "Istra u Splitu", na premijernom izdanju festivala, s ukupno čak 240 izdanja, predstavit će se tri pulska nakladnika - Histria Croatica C.A.S.H., istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i Mara d.o.o.

Histria Croatica C.A.S.H. utemeljen je 1992., a u Splitu izlaže 135 naslova, od kojih u zavičajnoj biblioteci "Histrika" njih 56. Istarski ogranak DHK-a kao nakladnik djeluje od 1996. godine s prvim brojem časopisa za književnost, umjetnost i kulturu "Nova Istra", a 1997. pokreće poseban izdavački niz Nova Istra". Dosad su objavili preko 80 naslova - književnih, filozofijskih, povijesnih, antologije, bibliografije, knjige za djecu… Pulska Mara d.o.o. prisutna je više od 25 godina u domaćem izdavaštvu, a pretežito objavljuje višejezična izdanja iz područja turizma i kulture Istre.

- Prvenstvena svrha našeg nastupa izravni je susret s čitateljima, kritičarima i drugim ljudima od knjige, komunikacija s knjižarama, knjižnicama, fakultetima, školama i drugim ustanovama, a radi prisutnosti na novom tržištu u ovom dijelu Hrvatske te sustavnog i dostojnog predstavljanja istarskih izdanja i promicanja pulskog i ujedno istarskog nakladništva dalmatinskoj publici, kažu ovi pulski nakladnici. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter