Istra: U sijecnju poslane 4.000 opomena za dopunsko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklih su dana neredoviti platiše dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a dobili opomene zbog nepodmirenih premija osiguranja. Buduci da HZZO ne šalje uplatnice za premije, dio osiguranika zaboravi podmiriti obaveze, na što ih sada podsjeca osiguravatelj.

Tocnije, u veljaci mnogima istjece godišnje osiguravateljsko razdoblje. Da bi se ono produžilo na još jednu godinu, potrebno je podmiriti dosadašnje obveze.

Takoder, oni koji ne kane više placati dopunsko, vec žele raskinuti osiguranje, morat ce podmiriti obaveze do isteka ugovorene godine. Ako ne podmire obaveze nakon opomene, HZZO ce svoja potraživanje podmiriti putem ovrhe.

Pitali smo središnjicu HZZO-a koliko je u Istri poslano opomena i ovrha.

"Naplata obroka premija dopunskog zdravstvenog osiguranja u Istri ne razlikuje se od prosjeka na podrucju cijele Republike Hrvatske", tvrdi se u pisanom odgovoru HZZO-a.

"Postotak osiguranika neplatiša, a time i ovršnih postupaka, je zanemariv buduci da od 2,5 milijuna osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju ima oko 0,5 posto nepodmirenih dugovanja. U Istarskoj je županiji oko 125.000 korisnika police dopunskog zdravstvenog osiguranja, od kojih je oko 80.000 polica na placanje, ostalo su tzv. G police, cija premija ide na teret državnog proracuna", piše u odgovoru HZZO-a.

Za osiguranike u Istarskoj županiji od 1. listopada do 1. prosinca 2011. poslano je 280 prijedloga za ovrhu za police iz 2008. godine. U ovoj je godini pripremljeno još 3.200 prijedloga za ovrhu za neplacene police iz 2009. godine.

U sijecnju ove godine takoder je poslano 4.000 opomena, koje se šalju 30 dana prije isteka ugovornog razdoblja važenja police. Ako osiguranik ne plati premiju po ovoj opomeni, nece mu biti produžena polica.

Iz HZZO-a kažu i da se opomene obicno šalju nakon tri neplacene premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ako dode do raskida ugovora zbog neplacanja, osiguranik ce morati podmiriti dug u cijelosti da bi obnovio policu dopunskog. Ako od raskida ugovora do placanja duga prode više od 30 dana, pocetak novog osiguranja pocinje za 30 dana od dana podmirenja duga i potpisa na ponudi za sklapanje police.

Mjesecni obrok premije dopunskog osiguranja iznosi 130 kuna za osiguranike cija su primanja veca od 5.108 kuna mjesecno i 80 kuna za one cija su primanja manja od 5.108 kuna, a za umirovljenike 80 kuna ako su njihove mirovine više od 5.108 kuna, odnosno 50 kuna ako su niže od tog iznosa.


Podijeli: Facebook Twiter