Istra u rebalansu: Manje novca za Valturu i bolnicu

Za navodnjavanje u Valturi 8,5 milijuna kuna manje (M. ANGELINI)
Za navodnjavanje u Valturi 8,5 milijuna kuna manje (M. ANGELINI)

Rebalansom državnog proračuna, o kojem je Hrvatski sabor započeo raspravu na sjednici u srijedu, smanjena su sredstva koja će država utrošiti na dva projekta u Istarskoj županiji.

Iz državnog proračuna za 2013. godinu uklonjen je projekt Opće bolnice Pula i trošak od 500 tisuća kuna koji je u njemu bio predviđen.

Znatno je smanjena investicija u sustav navodnjavanja Valtura - Bakrnjaša, na kojeg će se umjesto 22 i po milijuna kuna utrošiti 14 milijuna kuna. Dakle, sveukupno će projekti u Istarskoj županiji biti financirati s devet milijuna kuna manje iz državnog proračuna.

Istodobno, država će za provedbu ugovora o koncesiji s tvrtkom Bina Istra potrošiti čak 106 milijuna kuna više nego što je bilo predviđeno. Poslije rebalansa, BINA će za provedbu koncesijskog ugovora dobili oko 132 milijuna kuna.

Najznačajniji "rez" očito je načinjen na sustavu za navodnjavanje nedaleko od Valture. No, ostale stavke vezane uz kaznionicu Valtura nisu mijenjane. Za izgradnju postrojenja na bioplin predviđeno je dva milijuna kuna, dok će se za otkup zemljišta potrošiti 600 tisuća kuna.

Ostali su nepromijenjeni izgradnja sportske dvorane u Rovinju, uređenje sudova u Pazinu, Bujama i Puli te djelatnost sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli.

U planovima je ostala i adaptacija zgrade Općinskog državnog odvjetništva u Puli u iznosu od pet milijuna i 798 tisuća kuna. Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun također će dobiti 54 milijuna kuna proračunskog, te 113 milijuna kuna izvanproračunskog novca.

Ukupna proračunska i izvanproračunska sredstva koja će se, nakon rebalansa državnog proračuna investirati 2013. godine u Istarskoj županiji iznose 243 milijuna i 443 tisuće kuna. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter