Istra u proračunu: Pulska bolnica u dobitku, Sveučilištu manje novca

Pulska Opća bolnica (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Pulska Opća bolnica (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu, kojeg je Vlada premijera Tihomira Oreškovića upravo prezentirala javnosti, donijeti će više novca za financiranje izgradnje pulske Opće bolnice, te znatno manje sredstava za redovni rad Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli, kao i za smještaj i prehranu pulskih studenata. Umanjeno je i proračunsko financiranje općina na područjima od posebnog državnog interesa, dok će se plaćanja koncesije društvu BINA Istra odvijati kao i do sada. Iz prijedloga proračuna vidljivo je kako nema ni novih investicija u škole i infrastrukturne objekte na području Istarske županije.

Obnova zdravstvene infrastrukture, koja se financira kroz proračunske stavke Ministarstva zdravlja, predviđa trošak od sedam milijuna i 395 tisuća za Opću bolnicu Pula. Od toga na građevinske objekte otpada 660 tisuća kuna, a na pomoć drugim korisnicima proračuna 6.735.000 kuna. U proračunu za 2015. godinu Opća bolnica Pula dobila je samo milijun i 302 tisuće kuna, pa se radi o povećanju od 568 posto. Za redovnu djelatnost Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli predviđeno je, kroz proračun Ministarstva obrazovanja, oko devet posto manje novca nego u prethodnim godinama. U prijedlogu državnog proračuna stoji kako će pulsko sveučilište u 2016. godini dobiti 47 milijuna i 842 tisuće kuna (dok je u 2015. proračunski novac iznosio 52 milijuna i 307 tisuća kuna). Uštede od pet i po milijuna kuna neće se ostvariti na plaćama, odnosno rashodima za zaposlene, ali se predviđaju manji materijalni rashodi i rashodi za usluge.

Smanjuje se i državno sufinanciranje smještaja i prehrane studenata u Studentskom centru u Puli s četiri milijuna kuna na tri milijuna i 133 tisuće kuna. EU projekt sveučilišta u Puli praktički se ukida – od 605 tisuća kuna iz lanjskog proračuna, ove je godine ostalo samo 15 tisuća kuna, te su ukinuti svi rashodi za zaposlene i usluge.

Rashodi za nabavu dugotrajne imovine, odnosno građevinske objekte, postrojenja i opremu na pulskom sveučilištu u državnom proračunu smanjeni su s devet milijuna i 435 tisuća kuna na 900 tisuća kuna u 2016. godini. Istarske općine na područjima od posebnog državnog interesa – Oprtalj, Grožnjan i Lanišće - ove godine dobivaju smanjena sredstva iz državnog proračuna.

Općina Grožnjan dobit će nešto manje proračunskog novca nego prošle godine - 242 tisuće kuna (umjesto 377 tisuća kuna). Smanjena su sredstva i općini Lanišće (s 230 tisuća na 148 tisuća kuna), dok su sredstva za općinu Oprtalj smanjena su s 342 tisuće kuna na 219 tisuća kuna. Troškovi provedbe ugovora o koncesiji BINA Istra u 2016. godini iznositi će 290 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na prethodni proračun, gdje je ta stavka iznosila 278 milijuna i 528 tisuća kuna. Ministarstvo pravosuđa u svoje je proračunske troškove uvrstilo adaptaciju zgrade Općinskog državnog odvjetništva u Puli, za što je predviđeno četiri milijuna i 25 tisuća kuna. Dom za psihički bolesne osobe u Nedešćini dobio je 75.000 kuna iz državnog proračuna za nabavku opreme. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter