Istra u plusu od 9 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakoracili smo u srpanj, mjesec turisticke vreve u gotovo svim mjestima diljem Istre. Priobalje je standardno popunjeno. I središnja Istra je jako dobro popunjena tijekom ljeta, a posebice u drugom dijelu i na jesen. Svibanj je ove godine bio dosta loš, dok je lipanj bio dobar. Turisticki djelatnici trljaju ruke i nadaju se što boljem rezultatu u ovoj ionako prekratkoj sezoni.

Ugostitelji i hotelijeri sada imaju pune ruke posla i na sve nacine u srpnju i kolovozu pokušavaju zgrabiti što više, jer nakon toga slijedi dugo razdoblje koje ce mnogi teško pregrmjeti. Pesimizam na stranu, touroperatori u Istri zadovoljni su odzivom gostiju u ovoj prvoj polovici godine. U Turistickoj zajednici Istarske županije bilježe porast broja gostiju za osam i porast nocenja za devet posto. Direktor istarskog TZ-a Denis Ivoševic izuzetno je zadovoljan popunjenošcu u lipnju i nada se što boljem rezultatu u srpnju, posebice u kolovozu.

- Od sijecnja do konca lipnja ove godine u Istri je realizirano nešto više od 4,6 milijuna nocenja i 905 tisuca dolazaka. Statisticki gledano, radi se o porastu od osam, odnosno devet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ove godine lipanj je bio izuzetno dobar i ostvareno je 22 posto nocenja više nego u istom mjesecu lani. Kao i obicno, najviše gostiju nam dolazi iz Njemacke - ostvarili su 1,5 milijuna nocenja, za 13 posto više nego prošle godine. Slijede Austrijanci s 11 posto više u odnosu na lani, a Slovenci su realizirali 11 posto više nego lani. Veseli nas podatak o domacim gostima. U Istri ih je bilo 365 tisuca, odnosno 27 posto više u odnosu na prvih šest prošlogodišnjih mjeseci, kaže Ivoševic.

Istarski je TZ ulaže dosta sredstava u promidžbu na sajmovima diljem Europe. Ivoševic veli da je taj trud urodio plodom, posebice na istocnom tržištu.

- Veseli nas posebno to što imamo mnogo turista iz Rusije, koji su ostvarili 160 tisuca nocenja, što je za 10 posto više nego lani. To su gosti koji dolaze avionom i s njima cvjeta dio privrede. Naime, oni dosta troše izvanpansionski, od najma vozila do restorana i izleta. Sve u svemu, ova bi sezona trebala biti jako dobra i nadamo se konacnom ukupnom skromnom porastu nocenja za jedan posto. Ako nas vrijeme posluži, taj ce rast biti još veci, zakljucio je Ivoševic.

Središnja Istra pak, kao i svake godine, bilježi porast broja gostiju od oko 20 posto. To su mahom zaljubljenici u prirodu, brda, planinarenje, šetnju po šumama... Direktor Turisticke zajednice središnje Istre Radenko Slokovic vrlo optimisticno gleda na sezonu. Po njegovim rijecima, agroturizmi i kuce za odmor u srcu Istre pravi su turisticki bum u zadnjih nekoliko godina.

- U prvih šest mjeseci ove godine središnja Istra ostvarila je ukupno 16 posto više nocenja i dolazaka u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U zadnjih 14 godina, otkad postoji TZ središnje Istre, bilježimo godišnji porast dolazaka i nocenja za oko 20 posto, prica Slokovic.

- Imamo puno gostiju iz Njemacke, cak 50 posto, a slijede oni iz skandinavskih zemalja, Španjolske, Francuske, SAD-a i Novog Zelanda. Bolna tocka nam je i dalje javni prijevoz. Primjerice, gostu iz SAD-a nije jasno zašto od Pazina do Gracišca nema javnog prijevoza, zakljucio je Slokovic. (Cristian Bruno GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter