Istra u novu godinu sa sigurnom vodoopskrbom

Jakovčić u zgradi Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga
Jakovčić u zgradi Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga

- Problem vodoopskrbe Istre za ovu godinu kao i predstojeću turističku sezonu u potpunosti je riješen, voda će se moći koristiti za sve potrebe gospodarstva i građana, obznanio je istarski župan Ivan Jakovčić prilikom današnjeg posjeta Istarskom vodovodu Buzet i Postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga.

Župan je u izjavi novinarima prenio inicijativu koja dodatno jamči sigurnu vodoopskrbu, a ta je da se barem za jedan metar podigne kota preljeva na akumulaciji Butoniga.

- Time se rješavaju dodatna dva milijuna kubika vode, što daje jamstvo koje u osnovi nije potrebno, ali tih nekoliko stotina tisuća kuna koje treba uložiti je premali novac a da ne bismo imali tu dodatnu sigurnost, rekao je Jakovčić.

- Ako Hrvatske vode pokažu razumijevanje za ovu inicijativu koju smo zajednički pokrenuli s Istarskim vodovodom Buzet, ali i predstavnicima ostalih vodovoda Istre, to se može realizirati u roku od nekoliko mjeseci. Zahvat je doista minimalan.

Očekujemo da je za to potrebno oko pola milijuna kuna i inzistiramo da se svakako građane koji žive u okolici akumulacije Butoniga i koji će morati ostati bez dijela zemlje pravično obešteti, a to je nekih dodatnih milijun do dva milijuna kuna.

To je ono što Hrvatske vode moraju odmah napraviti jer nema drugog gospodarstva u Hrvatskoj koje je konkurentno osim turizma, istaknuo je Jakovčić.

Od Hrvatskih voda, rekao je, očekuje se da odmah krenu s tim projektom. Kota bi trebala biti podignuta za jedan metar, dakle na 40 metara nad morem. Time se dobivaju dodatna dva milijuna kubika vode i jamči dugoročna sigurnost u vodoopskrbi Istre.

Direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina osvrnula se na izdašnost izvorišta i akumulacije Butoniga.

- Za desetak dana u akumulaciji Butoniga trebali bismo se približiti koti od 38 metara nad morem, što nam doista daje jamstvo da će vodoopskrba u ovoj godini biti sigurna za turistički sektor. Izdašnost izvora je od tri do pet puta bolja u odnosu na stanje u istom razdoblju lani.

Uz novu investiciju Bulaž-Butoniga, dakle spajanje izvora, s rokom završetka do 30. ožujka ove godine, ulazimo u novu turističku sezonu potpuno sigurni i s dovoljnim količinama vode, najavila je Šuperina. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter