Istra u ljetnu sezonu s dovoljno pitke vode

Akumulacijsko jezero Butoniga (M. MIJOŠEK)
Akumulacijsko jezero Butoniga (M. MIJOŠEK)

Turistički orijentirana Istra u ljetne mjesece ušla je s više nego dovoljnim količinama pitke vode iz sustava Istarskog vodovoda. Odlična izdašnost svih izvora garantira stabilnu vodoopskrbu u vrijeme kada se zbog dolaska turista potrošnja vode na istarskom poluotoku učetverostručuje.

Svi su izvori vrlo dobre izdašnosti

- Vodoopskrba je ove godine izuzetno stabilna. Za razliku od nekih prethodnih godina svi izvori vrlo su dobre izdašnosti što je rezultat kišnog razdoblja koji se protegnuo od veljače pa sve do sredine lipnja, izjavio je Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda kojeg svrstavaju među pet najvećih vodovoda u Hrvatskoj. Vodoopskrbna firma sa sjedištem u Buzetu djeluje na području 28 gradova i općina te dijelu Općine Pićan, a godišnje, uključujući i vodu koju distribuira Vodovodu Pula te Rižanskom vodovodu Kopar, prodaje oko 17 milijuna kubika vode.

U siječnju se doduše upalilo žuto svjetlo i formiran je krizni stožer jer je stanje u izvorima i u akumulaciji Butoniga bilo dosta alarmantno no početkom veljače kako je počelo kišno razdoblje, stanje se popravilo. Akumulacija Butoniga trenutno je na koti od 39,85 metara nad morem što garantira sigurnost vodoopskrbe tijekom turističke sezone. Kapacitet Gradola je 3.600 litara vode u sekundi, Svetog Ivana 520 litara vode u sekundi i Bulaža koji se ove godine vjerojatno neće aktivirati, je 375 litara u sekundi.

Ljetna potrošnja četiri puta veća

Prema svim pokazateljima ne očekuju se nikakvi poremećaji u vodoopskrbi, štoviše u Istarskom vodovodu priželjkuju lijepo, sušno i toplo vrijeme koje će doprinijeti povećanju prodaje vode.

- Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u prvih pet mjeseci bilježimo podbačaj u prodaji vode za četiri posto u odnosu na plan, u lipnju će taj podbačaj biti i veći no dugoročne prognoze najavljuju topli srpanj i kolovoz tako da očekujemo da će se prodaja vode povećati. Vodovod je sezonskog karaktera i naša potrošnja tijekom ljetne sezone je četiri puta veća nego u zimskim mjesecima, a na pojedinim izrazito turistički orijentiranim lokacijama i do deset puta veća, ističe Nežić.

Trenutna potrošnja je oko 1.100 litara vode u sekundi i u Istarskom vodovodu se polako kreću prema špici potrošnje koja iznosi oko 1.400 litara vode u sekundi.

- Špica potrošnje očekuje se u kolovozu i ona ne ovisi samo o broju gostiju već i o vremenskim prilikama. U slučaju kada su temperature preko 30 stupnjeva Celzija, onda se špine do kraja otvaraju i potrošnja raste. Ukoliko se zadrži ovako toplo vrijeme, maksimalnu potrošnju od oko 1.400 litara vode u sekundi mogli bi doseći u prvom ili drugom tjednu kolovoza, najavljuje Nežić.

U sklopu priprema za sezonu odrađeno je preventivno održavanje svih postrojenja; Butonige, Svetog Ivana i Gradola. Odrađene su i neke manje investicije izuzetno važne za sigurnost vodoopskrbe. Radi se naročito o zahvatima u nekim zonama koje se moraju prebacivati u ljetnim špicama potrošnje iz starog sustava Sv. Ivan na sustav Butoniga. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter