Istra u kampovima ostvaruje najveći promet

(B. BAN)
(B. BAN)

I dok su neki kampovi na sjeveru Istre zbog prošlotjedne kiše primijetili nešto veći odlazak turista prije vremena iz svojih kampova, takva je situacija zaobišla jug Istre. Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da taj dio Istre za ljetnih mjeseci češće zaobilazi kiša i loše vrijeme. Inače, od početka godine, pa do 24. kolovoza u kampovima je realizirano 928 tisuća dolazaka što je porast od tri posto i 6,9 milijuna noćenja što je plus od dva posto. U ovim smještajnim kapacitetima Istra ostvaruje značajno najveći promet. Kolovoz je do 24. ipak bio nešto lošiji od lanjskog, i to za tri posto u dolascima (283 tisuće) i dva u noćenjima (2,4 milijuna).

- Trenutno u našim kampovima boravi 10.100 gostiju, dok je lani na isti dan boravilo njih 10.500. Odlasci u zadnjem tjednu kolovoza su planirani, koji se ove godine podudaraju i s vremenskim prilikama. Odlasci su se ubrzali unutar dva do tri dana, pa očekujemo da će utjecaj na ukupna noćenja u kolovozu biti nešto manji u odnosu na prošlu godinu za dva do tri posto. Kako početkom rujna još uvijek traju godišnji odmori na nama važnim emitivnim tržištima, poput njemačkog i austrijskog, a i prema najavama, za prvu polovicu rujna očekujemo da interes za ovu vrstu odmora neće opadati. Naravno, bude li nas pratilo lijepo i toplo vrijeme, rezultati bi mogli biti još i bolji od očekivanja. Zahvaljujući posebnim eventima koje organiziramo u našim destinacijama, buking za rujan je zadovoljavajuće dobar - kazala nam je direktorica prodaje i marketinga u pulskoj hotelskoj kući Arenaturist Manuela Kraljević.

Navodi i da njihovi kampovi od početka godine do danas bilježe pad od dva posto, a on se uglavnom odnosio na lipanj. Istovremeno u svim ostalim smještajnim jedinicama, posebno u hotelima, bilježe porast potražnje, pa tako i noćenja u odnosu na proteklu godinu.

Bolje profitiraju i oni kampovi koji su se odlučili za investicije u mobilne kućice i glamping, budući da takva ponuda manje ovisi o lošim vremenskim prilikama, što se vidjelo još prošle kišovite sezone kad se očekivao veliki pad prometa u kampovima. Ipak, pad i nije bio tako velik, naravno zahvaljujući toj dodatnoj ponudi. Zato su sezonom zadovoljni i u porečkoj Valamar Rivijeri koja itekako ulaže u sve svoje kampove, a posebice u Lanternu kraj Tara koja ima jedne od najekskluzivnijih mobilnih kućica u Istri te zanimljivu glamping zonu.

Navodi da su se u posljednjih 10-tak godina hrvatski kampovi značajno promijenili upravo u strukturi smještaja. Broj mobilnih kućica, prema procjenama, približava se brojci od 10.000 ili novih 20.000 kreveta. Preračunato u male hotele, to bi značilo da se u Hrvatskoj izgradilo oko 200 novih hotela s po 50 soba. Ta su ulaganja donijela nove goste, veće prihode, duže popunjenje te se promijenila strukturu gostiju.

Prema sadašnjem stanju bukinga očekuje dobra posezona, iako treba znati da kampove bukira tek polovica gostiju. Dobroj se posezoni u kampovima nadaju i zbog mobilnih kućica čija se cijena ne spušta ispod 160 eura dnevno, a u špici sezone doseže i 270 eura. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter