Istra u fotoobjektivu Srećka Niketića

Nagrađena vijest u slici - požar kod Peroja
Nagrađena vijest u slici - požar kod Peroja

Za fotografiju požara između Peroja i Barbarige, nastalu lanjskog ljeta za agenciju Cropix, Srećku Niketiću dodijeljena je nagrada "Nikša Antonini" Hrvatskog novinarskog društva za 2012. Uručena mu je prošlog mjeseca u Zagrebu na tradicionalnoj HND-ovoj dodjeli novinarskih nagrada.

"Prava je poslastica kada samo jedna fotografija dovoljno govori o događaju. Bez ikakvih pisanih objašnjenja. Fotografija Srećka Niketića – prelet kanadera iznad grupe vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju požara kod Peroja – upravo je ono čemu fotoreporteri u svakodnevnom radu teže. To je vijest u slici. Dramatika trenutka, situacije. Niketićev rad primjer je prave novinske fotografije. Ne trebaju joj dodatna objašnjenja. Sama za sebe dovoljno kazuje", stoji između ostalog u obrazloženju nagrade.

Svojim fotoaparatom Niketić je u Istri dokumentirao mnoge motive u nestajanju. Oranje maslinika s magarcima kraj Vodnjana sigurno je jedan od takvih. Anton Ostoni još uvijek sa svojom Stelom i Pupom obrađuje zemlju na starinski način. Na Valelungi je snimio jednog od rijetkih kalafata. More i masline česta su mu inspiracija.

Nisu, dakako, samo novinski radovi, oni koji plijene pažnju. Bale sijena kod Dajle na Niketićevim su fotkama nestvarne, asociraju na NLO-a ili radare.

- Takvo svjetlo sunca iza oblaka traje tri do pet minuta, pojašnjava on nastanak ovog rada. Kaže da mu Istra otvorila mnoštvom motiva otkako je 2006. doselio iz Zagreba u Pulu. To je ludilo od krajolika i pejzaža, veli Srećko Niketić. (Jasna ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter